Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
'čuvar naših granica na moru'

Akademiku Davorinu Rudolfu posebna nagrada za doprinos razvoju i ugledu pomorstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Nagrade za unaprjeđenje pomorskih znanosti obrazovanja pripale su Pomorskoj školi  Bakar i profesoru Pomorskog fakulteta u Splitu Ivanu Komaru.

Akademik i prvi hrvatski ministar pomorstva Davorin Rudolf dobitnik je posebne nagrade za doprinos razvoju i ugledu pomorstva u Hrvatskoj i svijetu koja mu je dodijeljena u četvrtak na svečanoj akademiji u povodu Dana pomoraca i brodarca i njihovog zaštitnik sv. Nikole koji se slavi 6. prosinca.

Priznanje Gradu povelja za Naj-akciju 2019. godine

Predajući mu to priznanje, ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković je za akademika Rudolfa rekao da je najveći poznavalac prava mora u  Hrvatskoj.

 "On je čuvar naših granica na moru. Postoje pretenzije naših susjeda i da nam to sve skupa malo uzmu - kvadrat po kvadrat, ali imamo za to akademika  Rudolfa koji to kao najveći poznavalac međunarodnog prava mora u Hrvatskoj čvrsto brani i na tome mu posebna hvala", naglasio je ministar  Butković na svečanoj akademiji u hotelu La Meridien Lav u Podstrani.

Zahvaljujući na priznanju, Rudolf je podsjetio kako je na današnji prije  28. godina, to jest 5. prosinca 1991. kao ministar pomorstva sudjelovao u pregovorima u Cavtatu o prekidu napad na Dubrovnik i deblokadi tog grada.

"Dogovorili smo se da prestaju oružani sukobi i potpisali smo predugovor - i što se dogodilo  sutradan na Sv.  Nikolu oko pola šest ujutro - počeo je najstravičniji i najsuroviji napad  u čitavoj povijesti  Dubrovnika. U 11 sati i 15 minuta ponovno smo zaključili novo primirje  koje se poštovalo do kraja rata",  istaknuo je, uz ostalo, akademik Rudolf.

OTVOREN POZIV, PRIJAVITE SE! Split osigurao novčane potpore za učenike i studente s invaliditetom

Ministar  Butković je u svojem govoru na svečanoj akademiji naglasio kako  Hrvatsku u 2020. očekuje važan izazov - predsjedanje Vijećem Europske unije.

 "Za vrijeme ovog povijesno važnog razdoblja za  Republiku Hrvatsku, pomorstvo će biti jedna od ključnih tema o kojima će se raspravljati  na Vijeću ministra prometa. Za vrijeme našeg predsjedanja borit ćemo se za boljitak hrvatskog i europskog pomorstva te svih onih koji od mora žive diljem  Europske unije i Lijepe naše", poručio je  Butković.

Na  svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja i drugim zaslužnim pojedincima. Za doprinos  razvoju pomorskog gospodarstva priznanje je odbio Željko Čorak iz Županijske lučke uprave Poreč, dok je nagradu za traganje i spašavanje na moru pripala kapetanu Nikoli Brkuljiću iz Lučke ispostave Milna.

Nagradu za doprinos u promicanju pomorske kulture dobio je novinar i bloger Domagoj  Jakopović, dok je priznanje za doprinos razvoju  i ugledu unutarnje plovidbe pripalo Nevenu Grubišiću.

EFIKASNIJA KONTROLA PRORAČUNA Split uvodi Sustav lokalne riznice

Nagrade za unaprjeđenje pomorskih znanosti obrazovanja pripale su Pomorskoj školi  Bakar i profesoru Pomorskog fakulteta u Splitu Ivanu Komaru.

Dodijeljene su i zahvalnice umirovljenicima: Borisu Tomuliću (Opatija), Nikoli Randiću (Mošćenička Draga),  Dragi Škalabrinu (Šibenik), Lovorku Sršenu (Ploče), Nikoli Beusanu  (Dubrovnik), Ankici Buljan (Dubrovnik) i  Silvani Štrljak (Šibenik).

U povodu Dana pomoraca i brodarca u petak će se u hotelu La  Meridien Lav održati  konferencija  pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.