Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Grad Osijek

Bez prireza rastu plaće, a manjak anuliramo dobrim upravljanjem

U 2022. godini prenijeli smo višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a tim viškom refinancirali smo postojeće kredite koje smo naslijedili
1/3
Foto: Grad Osijek
Grad Osijek neće kao drugi veliki gradovi gubitak, odnosno ukidanje prireza, nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak, objasnio je gradonačelnik Radić

Izmjenom poreznih propisa koje je predložila Vlada Republike Hrvatske, koji se počinju primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine, ukidaju se prirezi u sustavu poreza na dohodak, tako i prirez koji je u Osijeku iznosio 13 posto, izvijestio je proteklog tjedna osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom predstavljanja utjecaja porezne reforme na građane Osijeka.

Gradonačelnik je podsjetio kako se jedinicama lokalne samouprave dopušta da same odrede stopu poreza na dohodak, što su ostali veliki gradovi iskoristili kako bi nadoknadili taj gubitak prireza porezom na dohodak u gradskoj blagajni.

Porez neće rasti

Izvijestio je i kako ukidanje prireza za osječki gradski proračun u 2024. godini znači manjak od sedam milijuna eura.

– Ipak, Grad Osijek neće kao drugi veliki gradovi gubitak, odnosno ukidanje prireza, nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak. Mi ćemo ostati na sadašnjoj poreznoj stopi na dohodak, ukinut ćemo prirez od 13 posto i samim time građanima grada Osijeka od 1. siječnja 2024. rast će plaće – najavio je gradonačelnik Radić.

– Primjerice, vatrogasac koji sada ima neto plaću 1052 eura od 1. siječnja imat će 1075 eura, što znači povećanje plaće na godišnjoj razini od 280 eura. Usporedimo li tog vatrogasca s drugim gradovima, on će na godišnjoj razini imati 116 eura veću plaću nego u Splitu, 185 eura veću plaću nego u Rijeci te 278 eura veću plaću nego u Zagrebu – prikazao je gradonačelnik.

Foto: Grad Osijek

 

Usporedio je i plaće učitelja predmetne nastave, profesora na fakultetima te liječnika specijalista. Tako će učitelj predmetne nastave čija je neto plaća 1125 eura od nove godine imati plaću 1151 eura, što je na godišnjoj razini povećanje plaće od 309 eura. U usporedbi sa Splitom taj će učitelj na godišnjoj razini imati 133 eura veću plaću, 213 eura će biti veća plaća nego u Rijeci te 319 eura veću nego u Zagrebu.

Profesor na fakultetu, koji sada ima neto plaću 2500 eura, od 1. siječnja 2024. će imati 2572 eura plaću, što je na godišnjoj razini povećanje od 864 eura te 453 eura više nego u Splitu, 725 eura više nego u Rijeci i 1087 eura više nego u Zagrebu.

Liječnik specijalist koji sada ima neto plaću 3952 eura nakon ukidanja poreza imat će 4075 eura, odnosno povećanje od 1480 eura na godišnjoj razini, a to je 640 eura više nego u Splitu, 1023 više u usporedbi s Rijekom te 1923 eura više nego u Zagrebu.

Gradonačelnik Radić pojasnio je i da će Grad Osijek gubitak sredstava nadoknaditi dobrim upravljanjem.

– Naime, u 2022. godini prenijeli smo višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a taj višak, s jednom dobrom fiskalnom politikom koju smo vodili na način da smo refinancirali postojeće kredite koje smo naslijedili, očekujemo i 2023. godine. Govorimo o naslijeđenim kreditima Grada Osijeka, GPP-a, Vodovoda koji su iznosili oko 25 milijuna eura. Ugovaranjem bolje i povoljnije kamate prošle godine uštedjeli smo oko dva milijuna eura – istaknuo je gradonačelnik.

Rekordna zaposlenost

Dodao je i kako Osijek bilježi rekordno visoku zaposlenost unatrag 15 godina te rekordno nisku nezaposlenost, čime rastu prihodi od poreza.

– U ove dvije godine u Osijeku radi 2000 ljudi više nego što je ih radilo u prethodne dvije godine, tako da ćemo i dalje nastaviti voditi takvu politiku. Jako se oslanjamo i na alternativne izvore financiranja, odnosno EU fondove, a prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija za 2022. godinu bili smo najbolji grad po povučenim sredstvima. Jednaki iznos očekujemo i tijekom 2023. godine da ćemo povući – napomenuo je gradonačelnik Radić.

Najavio je i da će uskoro predstaviti ITU program u kojem će urbana aglomeracija Osijek na raspolaganju imati 15 milijuna eura više nego u prošlom razdoblju i devet jedinica lokalne samouprave manje.

– S pametnom politikom, s dobrim upravljanjem i s dobrim vođenjem grada došli smo do toga da si možemo priuštiti da svim našim građanima povećamo plaću. Time Osijek definitivno postaje još konkurentniji grad za život – zaključio je osječki gradonačelnik.

Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez U Gospodarskom centru OBŽ-a Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela INFRASTRUKTURA je preduvjet i za ono što slijedi početkom 2025. godine, a to je dolazak prvog niskopodnog tramvaja u Osijek Dolaze i prvi niskopodni tramvaji Modernizira se tramvajska infrastruktura, obnovljen podvožnjak CESTA od Ulice svetog Leopolda Bogdana Mandića do Vinkovačke ulice duga je 283 metra, a vrijednost radova je 880.000 eura osijek Grad Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju novca iz EU fondova