Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
GRAD BJELOVAR

Bjelovar traži izvođače radova za konstrukcijsku obnovu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Cilj je što prije krenuti s radovima koji moraju biti gotovi do kraja lipnja, s obzirom na to da je riječ o sufinanciranju koje je iz Fonda solidarnosti odobrilo Ministarstvo kulture

Po skraćenom postupku i s rokom do ovog četvrtka prošlog je tjedna raspisana javna nabava za izvođača radova za tri zgrade u središtu Bjelovara koje čekaju konstrukcijsku obnovu. Riječ je o zgradi bivšeg Doma učenika srednjih škola u Nazorovoj, zgradi do nje, na samom uglu pokraj kružnoga toka, na Trgu hrvatskih branitelja te zgradi staroga zatvora u Ulici Matice hrvatske.

Kratki rokovi

Cilj je što prije krenuti s radovima koji moraju biti gotovi do kraja lipnja, s obzirom na to da je riječ o sufinanciranju koje je iz Fonda solidarnosti odobrilo Ministarstvo kulture. Podsjetimo, Bjelovaru je nedavno za obnovu ukupno pet zgrada, spomenika kulture, Ministarstvo kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU, a putem Javnog poziva za Provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa, dodijelilo oko 3 milijuna i 690 tisuća eura. Među tih pet zgrada su i Sokolana za koju je već potpisan ugovor s izvođačem radova te zgrada na Trgu Stjepana Radića 15 na kojoj će biti najmanje intervencija pa će javna nabava za nju biti pokrenuta uskoro. Sada je prioritet pronaći izvođače za spomenute tri zgrade.

– Ne bi bilo dobro da se za neku od nabava nitko ne javi, za što postoji vjerojatnost, baš zbog kratkih rokova. Izvedivo je, ali je potrebno posložiti funkcionalno radno vrijeme. Cilj nam je iskoristiti velika sredstva koja su nam odobrena, stoga svjesno ulazimo u rizik. Riječ je o bjelovarskoj kulturnoj baštini koja je oštećena u potresu i kojoj je obnova zbilja potrebna – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako ne bi morali vratiti novac, što će se desiti ne budu li radovi gotovi do konca lipnja, grad je sada u potrazi za građevinskom operativom koja može izvršiti potrebne radove. Ako se u narednih deset dana jave adekvatni izvođači, Hrebak vjeruje kako će se sve stići napraviti u predviđenom roku. Ne bi li pospješili izglede da se izvođači nađu, obavijest o natječajima grad šalje i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori te Udruženju obrtnika, kako bi oni mogli proslijediti svim svojim članicama da je Bjelovar u potrazi za izvođačima radova. No kratkoća roka, za koji je poprilično izvjesno da neće biti produžen, mogla bi znatno poskupjeti građevinske radove. Hrebak kaže kako je iskustvo iz drugih gradova takvo da su na natječaje zbog kratkog roka stizale dvostruko više ponude od predviđenih troškovnikom pa je moguće da će se to dogoditi i u Bjelovaru.

Spora birokracija

– Natječaj je krenuo pretprošle godine, a nakon godinu dana dobili smo odobrenje za projekte. Znači, godina dana birokracije i onda imate četiri mjeseca da napravite radove, umjesto da je obrnuto – komentirao je Hrebak tromi birokratski sustav.

Osvrnuo se on i na komentare koji su bili uslijedili nakon objavljenih rezultata natječaja Ministarstva, a u kojima se spočitavalo kako je Bjelovar uopće mogao dobiti novac za obnovu od potresa kad potresa ondje nije ni bilo:

– Nismo nikome ništa uzeli, Grad se javio na natječaj Ministarstva na koji se moglo javiti deset županija i sad možemo pokupiti sredstva za obnovu kulturne baštine, inače će se novac ionako vratiti jer se sav neće potrošiti – rekao je Hrebak.

Jave li se izvođači i ne bude li žalbi, u gradu procjenjuju da bi sve skele na gradilištima trebale biti postavljene do početka sljedećeg tjedna.

PREDSTAVILI POSLOVE Na Danima poslova u turizmu 9000 radnih mjesta GRAD BJELOVAR Bjelovaru novac iz EU za obnovu spomenika kulture BJELOVAR Poznati Bjelovarski odjeci kazališta dobili status festivala