Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Održano 6. pješačko hodočašće Vukovar – Kutina

Desetorica hodočasnika u sedam su dana prešla 204 kilometra

Foto: Kutina
Sva prikupljena sredstva bit će donirana Vukovarskim iskricama, udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama

Članovi Udruge Kutina – Vukovar odradili su i 6. pješačko hodočašće u Vukovar. Još 2013. godine započelo je prijateljstvo Kutinčana i udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Vukovarske iskrice te su od tada do danas članovi udruge i njihovi prijatelji šest puta pješice hodočastili putem od Kutine do Vukovara.

Sve je počelo na inicijativu hrvatskog branitelja Vladimira Balgača Alfa, Kutinčana koji je 1991. sudjelovao u obrani Vukovara. Balgač je u međuvremenu preminuo, a tradicija se nastavlja njemu u čast.

Ta 204 kilometra od Kutine do Vukovara ove je godine u sedam dana, od 18. do 24. srpnja, prešlo deset sudionika hodočašća: Robert Blažeković, Željko Friš, Goran Vuković i Damir Pučak iz Kutine, Ante Božić i Stjepan Jaić iz Popovače, Dejan Falris iz Velike Ludine, Zdravko  Sajfert iz Podvinja te Dražen Kobaš iz Tolisa (BiH). Deseti hodočasnik je predsjednik Gradskog vijeća Kutine Robert Krpes, a sva prikupljena sredstva bit će donirana Vukovarskim iskricama.

Na samom početku puta kutinski svećenik Vladimir Hren zazvao je Božji blagoslov na sve hodočasnike, a gradonačelnik Kutine i svi prisutni zaželjeli su im sretan odlazak i povratak u Kutinu.

– Veze Kutine i Vukovara su čvrste. Osam je naših Kutinčana sudjelovalo u samoj obrani Vukovara, dvojica su nažalost dala tamo i svoje živote, a dvojica su preminula u međuvremenu. Pokojni Vladimir Balgač Alf bio je inicijator ovog hodočašća, i njemu u sjećanje hodočašće se nastavlja održavati, a Grad to podupire – rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.