Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Dvije godine od potresa: Uskoro kreće obnova privatnih zgrada

1/2
Foto: Zaprešić
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izdao je rješenje o isplati novčane pomoći za obnovu zgrade na Trgu žrtava fašizma 17 u iznosu od oko 4,2 milijuna kuna

Nakon prilično dugotrajne i zahtjevne procedure, dvije godine od razornog potresa na Banovini, koji je i Zaprešiću nanio velike štete, napokon će početi obnova stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma, najavio je Grad. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a u skladu s odlukom o obnovi koju je donijelo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izdao je rješenje o isplati novčane pomoći za obnovu zgrade na Trgu žrtava fašizma 17 u iznosu od gotovo 4,2 milijuna kuna.

Odlična suradnja

Nakon što transakcija bude fizički obavljena na račun pričuve, GSKG kao upravitelj pokrenut će postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

– Zadovoljni smo što smo primili prvo rješenje za isplatu novčane pomoći za obnovu zgrade na Trgu žrtava fašizma 17. Sam postupak bio je vrlo dug, odrađeno je puno sastanka, a stanari su morali donijeti mnogo odluka. Ovdje je riječ o samoobnovi, kako su stanari sami odlučili. Ugovorili smo prvo izradu elaborata pa projektnu dokumentaciju i kontrolu projekata, da bi na kraju svi projekti prošli tehničko-financijsku kontrolu. Negdje u veljači, najkasnije u ožujku, imat ćemo odabranog izvođača radova i krenut će obnova – rekao je Krešimir Tuđman iz zaprešićke ispostave GSKG-a.

Pri kraju su postupci i za ostale zgrade: 2, 3, 13, 15 i 16, pa početkom sljedeće godine očekujemo provedbu javne nabave za obnovu i tih zgrada. Samo stanari na broju 14 nisu pristali na obnovu, nego su zatražili uklanjanje objekta. Predstavnica Vijeća stanara zgrada oštećenih u potresu, Ksenija Vanjorek Stojaković, naglasila je kako je ponosna na svoj grad i izvrstan timski rad kojim se u najkraćem mogućem roku došlo do rješenja krizne situacije.

Foto: Zaprešić

 – Zahvaljujući trudu i odličnoj suradnji Grada Zaprešića s državnim tijelima s jedne strane te s GSKG-om i nama suvlasnicima oštećenih zgrada s druge, napokon smo dočekali prva sredstva za konstrukcijsku obnovu. Ova suradnja državnih i lokalnih vlasti s privatnim vlasnicima doista je izvrstan model u rješavanju egzistencijalnog stambenog pitanja građana i može služiti kao primjer – rekla je Stojaković. U Gradu Zaprešiću kažu da su žurno nakon potresa počeli provoditi potrebne postupke, prije svega za pomoć građanima kojima su zgrade pretrpjele ozbiljne konstrukcijske štete, u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima. Tako im se pomoglo pronaći zamjenski smještaj i dana im je jednokratna novčana pomoć po 5000 kuna, ukupno 465.000 kuna za 93 kućanstva koja su u vrijeme potresa koristila stan za koji je, nakon statičkog pregleda zgrade, utvrđeno da nije pogodan za stanovanje. Financiran je i smještaj i boravak u pansionu Gec, a Grad je stanarima počeo sufinancirati smještaj u zamjenskim stanovima iznosom od 2000 kuna mjesečno, za što je u dvije godine isplaćeno ukupno 2,839.583 kune. Kako bi se ubrzala procedura koja prethodi samoj obnovi, Grad Zaprešić preuzeo je od stanara troškove izrade elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije i projekata obnove, a u gradskom proračunu za sljedeću godinu, već treću zaredom, osigurana su sredstva za nastavak sufinanciranja smještaja iseljenim stanarima.

Na jednu lokaciju

– Ubrzo nakon potresa za naše javne zgrade, ali i privatne, pronašli smo statičare za prvu procjenu stanja, a onda u skladu s tim prionuli rješavanju problema. Kada govorimo o obnovi zgrada čiji su stanovi u privatnom vlasništvu, Grad Zaprešić nije aktivni nositelj obnove, ali je od početka aktivni sudionik. Potaknuli smo i podržali vlasnike stanova da ne čekaju organiziranu obnovu, nego da krenu u samoobnovu, koju će država 100 posto financirati, i to tako što smo umjesto njih preuzeli financiranje troškova za brze preglede, elaborate i projekte obnove – rekao je gradonačelnik Željko Turk. U tijeku je cjelovita obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta, završetak radova planiran je za proljeće 2024., a ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 23 milijuna kuna. Sredstva je osigurala Zagrebačka županija putem natječaja u okviru decentraliziranih sredstava za obnovu od potresa, dok će se opremanje poslije završetka radova financirati iz gradskog proračuna. Očekuju se i sredstva iz Zagrebačke županije za cjelovitu obnovu javne zgrade na Trgu žrtava fašizma 1 kako bi se javne službe, sud, gruntovnica i katastar, ponovno okupile na jednu lokaciju, što će građanima olakšati korištenje njihovih usluga, kažu u Gradu.