Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
U Kutini održana prezentacija natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Grad daje u najam 800 hektara poljoprivrednog zemljišta

Foto: Kutina
– Trenutno imamo 9,8 ha zemlje, a više od 60 grla stoke. Osuđena sam na kupovinu hrane jer na toj površini ne mogu proizvesti dovoljno hrane za svu stoku. Trebalo bi nam bar 35 ha, a zadovoljili bismo se i s 25, samo da imamo nešto. Cijena sjenaže i prijevoza je visoka, a kada je godina sušna, to znači i veće cijene hrane za stoku – kaže Đina Crnjak, vlasnica OPG-a, zainteresirana za natječaj koji traje do 12. ožujka

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Kutina (PUNK) održana je prezentacija javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Kutine. Prezentaciju je organizirao Grad Kutina u suradnji s tvrtkom Agrodet d.o.o. Zagreb kako bi se poljoprivrednike, ali i ostale zainteresirane građane informirao o novom natječaju o zakupu 
zemljišta u vlasništvu RH i njegovim uvjetima.

U ovom trenutku Grad Kutina ima na raspolaganju oko 800 hektara zemljišta koje je predviđeno na zakup na vrijeme od 25 godina.

Državno zemljište

– Natječaj je otvoren do 12. ožujka. Ovom prezentacijom želimo dati informaciju svim našim poljoprivrednicima kako da se pripreme za sam natječaj. Na raspolaganju je oko 1700 ha poljoprivrednog zemljišta, međutim u ovom trenutku raspisan je natječaj samo za dio poljoprivrednog zemljišta na kojem su proizvodno-tehnološke cjeline i koje je bilo u privremenom zakupu. U budućnosti nas očekuje još natječaja za slobodna poljoprivredna zemljišta i parcele, čak i onih koje su predviđene za prodaju te očekujemo veliki broj natječaja koje će raspisati Grad Kutina – rekao je Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Kutine, istaknuvši kako su lokalni poljoprivrednici iskazali veliku potrebu za obrađivanjem većih površina poljoprivrednog zemljišta.

– Ovdje je riječ o državnom  poljoprivrednom zemljištu čija količina je ograničena, a mi ćemo u skladu sa zakonom dati na zakup od 25 godina zemljište kojim mi raspolažemo i koje nam je zakonodavac, Republika Hrvatska, dao na raspolaganje. Kriteriji su vrlo jasno i decidirano propisani te u ovom trenutku prednost imaju stočari koji nemaju dostatne površine po uvjetnom grlu. To  je osnovni kriterij, a potom na red dolaze dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici ispod 41 godinu i svi ostali – dodao je Hrvoje Krmelić.

Dario Abramović, vlasnik OPG-a Abramović planira se javiti na natječaj te se nada kako će prema broju krava koje posjeduje ostvariti pravo na veću količinu zemljišta.

Hrana za stoku

Đina Crnjak, vlasnica OPG-a Crnjak također je u potrazi za zemljištem koje je u blizini njezina posjeda koji trenutno obrađuje.

– Tražim zemlju koja mi je blizu. Trenutno imamo 9,8 ha zemlje, a imam više od 60 grla stoke. Osuđena sam na kupovinu  hrane jer na toj površini ne mogu proizvesti hranu da bih prehranila svu stoku. Trebalo bi nam bar 35 ha, a zadovoljili bismo se i s 25, samo da imamo nešto. Naša kćer završava Agronomski fakultet te bi se nastavila baviti našim OPG-om. Cijena sjenaže je visoka, uz to moramo i plaćati prijevoz pošto to ne možemo nabaviti u blizini, a kada je godina sušna, to znači i veće cijene hrane za stoku – rekla je Đina Crnjak.