Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jastrebarsko

Grad ne diže stopu poreza na dohodak, građanima rastu plaće

Gradonačelnik Novosel pojasnio je kako je prema simulaciji izračuna očekivano povećanje za kućni budžet oko 50 eura mjesečno, i to na bazi četveročlane obitelji
Foto: Jastrebarsko
Gradsko vijeće je na 16. sjednici usvojilo Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak kojom se zadržavaju niža stopa od 20 posto i viša stopa od 30 posto. Ukidanje prireza ide direktno u povećanje neto plaća

Grad Jastrebarsko neće podizati stopu poreza na dohodak kako bi zaposlenim građanima Jastrebarskog rasle plaće, potvrđeno je na 16. sjednici Gradskog vijeća na kojoj je usvojena Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak kojom se zadržavaju niža stopa od 20 posto te viša stopa od 30 posto. Gradsko vijeće time je omogućilo da se efekt ukidanja prireza prelije direktno u povećanje neto plaća građana.

Usvojen proračun za 2024.

Gradonačelnik Novosel pojasnio je kako je prema simulaciji izračuna očekivano povećanje za kućni budžet oko 50 eura mjesečno, i to na bazi četveročlane obitelji u kojoj su oba roditelja zaposlena i primaju prosječnu hrvatsku plaću.

Pročelnica za financije Ivana Španić pojasnila je, nadalje, kako se Odlukom o lokalnim porezima Grada Jastrebarskog vraća porez na potrošnju po stopi od tri posto koja je ukinuta kao jedna od mjera pomoći gospodarstvu za vrijeme koronakrize. Mijenja se i visina poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice koje građani imaju na području Jastrebarskog, a iznosit će 3,50 eura/m², što je ispod najviše zakonom propisane stope od pet eura po četvornom metru. Gradski su vijećnici usvojili i proračun za 2024. godinu kojim su ukupni prihodi i primici planirani u iznosu od 25,16 milijuna eura, a s njime i pripadajuće programe javnih potreba te gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Vijećnici su, osim toga, usvojili i odluke o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi te određivanju boda komunalne naknade čime su izmijenjeni obuhvati pojedinih zona. Utvrđena je time nova, druga zona koja obuhvaća područje Gospodarske zone Jalševac, dok su pojedini gospodarski subjekti do ove izmjene pripadali prvoj zoni čime su među njima postojale razlike u obračunu komunalne naknade.

– Ovim smo usklađenjem prvenstveno ispravili neke nepravde koje su ranije postojale u obračunu komunalne naknade. Osim toga, kad usporedimo cijene u okruženju, svatko može vidjeti da Jastrebarsko nije skup grad, a dodatna opterećenja za građane ovim će izmjenama iznositi prosječno minimalnih tri do pet eura mjesečno, dok će plaće višestruko rasti i to, ponavljam, nauštrb gradskog proračuna – istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Sigurno mjesto za žene

Zbog stavljanja u mirovanje mandata vijećnika i potpredsjednika Gradskog vijeća Andreja Krlina prisegnuo je novi vijećnik iz redova HDZ-a Karlo Mrakužić koji je već na prvoj sjednici aktivno sudjelovao i uključivao se u rasprave. Za potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog izabran je pak Anđelko Reparinec.

– Na prijedlog gradonačelnika gradski su vijećnici usvojili Rezoluciju o proglašenju Grada Jastrebarskog sigurnim mjestom za žene čime se Jaska pridružuje gradovima koji pokazuju nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama – navodi se u priopćenju Grada Jastrebarskog.

Pri kraju je sadnja 44 sadnice bijelog bora u sklopu planiranog uređenja perivoja dvorca Erdödy i revitalizacije šetnice Hortikulturno uređenje spomenika vrtne arhitekture Perivoj dvorca Erdödy blistat će uz sadnice bijelog bora Nagradu za životno djelo zaslužio je posmrtno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Jastrebarskog obilježila tema radova "Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati!" Ovaj inovativni pristup ne samo da iskorištava svježe perspektive i digitalnu sposobnost mlađe generacije, već i potiče osjećaj vlasništva i odgovornosti za razvoj grada Jastrebarsko Promicanje "digitalnog građanstva" među mladim stanovnicima