Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Za bolju kvalitetu života

Grad Osijek kupio kombi za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom

storyeditor/2024-03-08/WhatsApp-Image-2024-03-04-at-12_32_04.jpeg
1/2
Foto: Grad Osijek ZA NOVO vozilo i troškove prijevoza iz proračuna je izdvojeno 120.000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, za druženja, kao i u Bizovačke toplice
Riječ je o prvom kombi vozilu koje je u potpunosti financirao Grad Osijek, nakon deset i više godina, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Kako bi poboljšao kvalitetu života osoba s invaliditetom, Grad Osijek kupio je novo kombi vozilo za njihov prijevoz, a proteklog tjedna Gradskom prijevozu putnika (GPP) uručio ga je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Riječ je o prvom kombi vozilu koje je u potpunosti financirao Grad Osijek, nakon deset i više godina. Za novo vozilo i troškove prijevoza iz proračuna smo izdvojili 120.000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, za druženja, kao i u Bizovačke toplice – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Prilagodba prijevoza

Dodao je kako će se osobama s invaliditetom prilagoditi i tramvajska stajališta u gradu, i to u sklopu projekta modernizacije tramvajske infrastrukture vrijednog 36 milijuna eura. Osim toga, i novi će niskopodni tramvaji biti prilagođeni ovoj skupini građanki i građana Osijeka.

– Iduće godine dolaze nam novi niskopodni tramvaji, vrijedni oko 25 milijuna eura, i bit će prilagođeni osobama s invaliditetom, od ulaska u tramvaj do zvučnih i taktilnih info točaka za gluhe i slijepe osobe. Također, za programe javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu ove smo godine u proračunu osigurali 4,3 milijuna eura, odnosno 700.000 eura više nego 2023. – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako Grad Osijek ove godine prvi put isplaćuje uskrsnice i djeci korisnicima inkluzivnoga dodatka te sufinancira troškove prijevoza djeci s teškoćama u razvoju na terapije u Vukovar.

ZA NOVO vozilo i troškove prijevoza iz proračuna je izdvojeno 120.000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, za druženja, kao i u Bizovačke toplice
Foto: Grad Osijek ZA NOVO vozilo i troškove prijevoza iz proračuna je izdvojeno 120.000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, za druženja, kao i u Bizovačke toplice

– Imamo odličnu suradnju sa svim udrugama za osobe s invaliditetom s područja grada. Grad Osijek pomaže i sufinancira njihov rad – zaključio je gradonačelnik.

Vozilo je namijenjeno osobama s invaliditetom s područja grada Osijeka koje imaju 80 posto i više oštećenja na donjim ekstremitetima, odnosno osobama koje se koriste invalidskim kolicima ili bilo kojim ortopedskim pomagalima za kretanje. Kombi će služiti i gluho-slijepim i slijepim osobama te njihovim pratiteljima.

Prijevoz osoba obavljat će i koordinirati GPP, koji godišnje obavi oko 4800 ovakvih prijevoza ukupne kilometraže oko 54.000 kilometara.

– Ova donacija izuzetno nam je bitna jer je vozilo kojim smo do sada obavljali prijevoz pred istekom roka trajanja. Imamo 75 stalnih korisnika, koje servisiramo od 7 do 22 sata svakim radnim danom, a vikendima po dogovoru i potrebi – pojasnio je direktor GPP-a Goran Pajnić.

Važan segment

Mario Burek, savjetnik pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, istaknuo je kako je osiguranje mobilnosti za osobe s invaliditetom jedan od preduvjeta za njihovo uključivanje u svakodnevni život zajednice.

– Godinama upozoravamo na to da su upravo ovakvi prilagođeni kombiji važan segment u osiguranju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Vrlo često u komunikaciji s njima doznajemo da im je taj kombi jedini prozor u svijet. Zbog toga pozdravljamo odluku kojom je Grad Osijek nabavio novi kombi i obnovio vozni park. S razlogom često ističemo upravo Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u donošenju mjera koje se tiču uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevne životne aktivnosti i izjednačavanju njihovih mogućnosti – kazao je Burek.

storyeditor/2024-03-08/Zapresic1.jpg Zahvalni smo što nas Grad podupire značajnim financijskim sredstvima Proglašeni najbolji sportaši grada Zaprešića u 2023. godini Ovo je značajan iskorak prema ostvarivanju ciljeva održivosti i razvoja, rekao je direktor MENEA-e Alen Višnjić Održivost i razvoj MENEA vodeći partner u projektu Danube GeoHeCo storyeditor/2024-03-08/Erlic.jpg Ministar Erlić u Vinkovcima Potpisan sporazum o bespovratnim sredstvima od 400.000 eura