Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica
Od 16. do 23. lipnja

Još malo do početka vladavine plave ribe na crikveničkoj rivijeri

srdele
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Posjetitelje očekuje veliki gastro stol s bogatom ponudom specijaliteta od plave ribe te zanimljiv program

Od 16. do 23. lipnja održat će se 5. po redu Tjedan plave ribe, vezan uz projekt 'Cesta plave ribe', koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja. 

Plava riba nekad je bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani. Osim toga, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Desetak restorana s područja rivijere danas nosi markicu 'Cesta plave ribe', kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe. 

Prezentacija 'Ceste plave ribe' održat će se u petak, 16. lipnja u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Posjetitelje očekuje veliki gastro stol s bogatom ponudom specijaliteta od plave ribe te zanimljiv program. Tako će poznati kuhar Dragan Visković u suradnji s kolegama i vrsnim kuharima Nikolom Cosuttijem i Zoranom Delićem u sklopu kuhinje na otvorenom održati veliku radionicu, a pripremat će ukusne i zdrave mediteranske jastučiće s povrćem i plavom ribom. Održat će se i prezentacija ribolovnih alata, radionica soljenja i filetiranja ribe te izrade tradicionalnoga jela pod imenom "Crkveniške rupice", izvijestili su iz gradske uprave.

Program će, naravno, biti začinjen i sjajnom glazbom, za koju će se pobrinuti klapa "Tramuntana", a uživat ćemo i u glazbeno-scenskom nastupu Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce". Budući da se plava riba sjajno nadopunjuje s ukusnom domaćom kapljicom, vinarija "Pavlomir" će održati prigodnu degustaciju domaćih vina iz Vinodola.

U sklopu Tjedna plave ribe će se u srijedu, 21. lipnja, s početkom u 10 sati u Hotelu "International" u Crikvenici održati i besplatna kuharska radionica "Moderne tehnike i trendovi u suvremenoj gastronomiji" (priprema plave ribe) pod vodstvom Dragana Viskovića, a namijenjena je kuharima i ugostiteljima. 

Cijeli ćemo se tjedan, od 16. do 23. lipnja, veseliti i popustu od 20 % na menije od plave ribe u nekima od ugostiteljskih objekata i hotela: Hotel "Omorika", "Amor", "Bodulka", "Karoca" i "Mendula" u Crikvenici, Hotel "Slaven" - "Rokan", "Kantunić" i "Brko & Brko" u Selcu, "Domino" u Dramlju te "Feral" u Jadranovu.