Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Otvoreno obnovljeno osječko kupalište Copacabana

Nakon 46 godina bazeni na Kopiki zasjali novim sjajem

1/3
Foto: Osijek
Bazeni su sagrađeni u rekordnih šest mjeseci, njima će upravljati Grad Osijek, a uređuje se i dravska plaža na Kopiki

Simboličkim skokom u olimpijski bazen, deset plivača iz Plivačkog kluba Osijek najavilo je u subotu navečer sezonu na obnovljenim bazenima na kultnom osječkom  kupalištu Copacabana. A novouređene bazene sutradan su otvorili sami građani.

Prva je to, naime, prava rekonstrukcija bazenskog kompleksa na lijevoj obali Drave otkako je  sagrađen 1976. godine. Njome je 
Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen u svojoj povijesti, kao i bazen s atrakcijama i vodenim barom. Investicija, s uređenjem 
okoliša, hortikulturom i opremom za bazene, “teška” je oko 35 milijuna kuna. Od toga, 33 milijuna je osigurao Grad Osijek, a dva 
Osječko-baranjska županija.

U rekordnom roku

Bazeni su izgrađeni u rekordnih šest mjeseci, a njima će upravljati Grad Osijek. Na velikom ekranu u subotu navečer prikazivan je time-laps izgradnje, a novim ruhom popularne Kopike zadovoljan je gradonačelnik Ivan Radić.

– Neizmjerno sam sretan i ponosan što smo na otvorenju bazenskog dijela Copacabane. Naime, ovo je kupalište jedan od simbola Osijeka, a prva mu je ovo temeljita i kompletna rekonstrukcija u 46 godina postojanja. Protekle dvije godine Kopika nije radila. U predizbornoj kampanji za gradonačelnika rekao sam kako ćemo, na inicijativu župana Ivana Anušića i moju, urediti dravsku obalu Copacabane, i ona je i uređena još prošle godine. Rekli smo i da ćemo u roku od šest mjeseci napraviti kompletnu rekonstrukciju bazena, radovi su počeli sredinom siječnja, prvi put smo bili na gradilištu u zimskim jaknama i to ne pored olimpijskog  bazena, nego pored rupe. Mnogi su sumnjičavo gledali kada smo kazali da će u srpnju sve biti spremno za kupališnu sezonu – naveo je gradonačelnik Radić na obilasku obnovljenog kompleksa.

– Prvi put u Osijeku imamo olimpijski bazen koji udovoljava svim normama vodenih sportova, što je naš grad trebao imati puno prije, ali, nažalost, nije – dodao je Radić.

Korištena je najsuvremenija  tehnologija filtriranja vode, bazeni su prvi put priključeni i na kanalizacijsku mrežu. Sagrađene su i svlačionice, tuševi, sanitarni čvor i svi prateći sadržaji. Zasađena su nova stabla. Svi bazeni u potpunosti su prilagođeni osobama s invaliditetom.

Nije to kraj, jer je planiran nastavak obnove kompleksa Copacabane.

– Javit ćemo se za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čekamo javni poziv, koji bi trebao biti u četvrtom kvartalu 2022., želimo 
povući što veća sredstva kako bi radovi što manje stajali gradski proračun i naše građane – rekao je Radić.

Kvalitetniji sadržaj

– Grad Osijek po ovom je kupalištu bio naširoko poznat još prije Domovinskog rata, a danas ono ne izgleda kao javno kupalište, već kao moderni resort, i kao takvo će zasigurno dati još kvalitetniji sadržaj Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Zajedničkim snagama, suradnjom, razumijevanjem, strateškim promišljanjem dižemo kvalitetu života u gradu i cijeloj županiji, koristeći fondove EU i zajedničku financijsku snagu – poručio je, pak, župan Anušić.

Cijene ulaznica su, istaknuo je Radić, najniže u okruženju. Djeca do 7 godina kupat će se besplatno, djeca od 8 do 15 godina, umirovljenici i osobe s invaliditetom ulaz će plaćati 10 kuna, odrasli radnim danom 15, a vikendom 20 kuna. Najam ležaljki za vrijeme radnog vremena od ponedjeljka do nedjelje iznosi 15 kuna. Bazeni će raditi svakim danom od 9 do 19 sati.

Uređuje se i dravska plaža na Kopiki gdje su Grad Osijek i Hrvatske vode prošle godine nasipali oko 7000 kubika pijeska.