Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
NOVSKA

Novska i Jasenovac zajedno će obavljati predškolsku djelatnost

Novska i vrtići
1/2
Foto: Novska
Dječji vrtić Radost Novska preuzima upravljanje vrtićem u Jasenovcu, a i u Novskoj i Jasenovcu ističu da od ovog spajanja korist imaju svi

Sukladno ranijoj odluci Gradskog vijeća Novske i Općinskog vijeća Jasenovca, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš i načelnica Jasenovca Marija Mačković potpisale su Sporazum o zajedničkom obavljanju djelatnosti predškolskog odgoja Grada Novske i Općine Jasenovac u Dječjem vrtiću Radost Novska.

Uvjeti za jaslice

Time će djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za područje Općine Jasenovac, što podrazumijeva organiziranje i provođenje programa odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi u dječjem vrtiću, obavljati Dječji vrtić Radost Novska u područnom objektu Jasenovac.

– Sklapanjem ugovora osigurano je pružanje usluge vrtićkog i predškolskog obrazovanja u Jasenovcu, a roditeljima smještaj njihovih mališana u vrtiću – rekla je gradonačelnica Kušmiš. U Općini Jasenovac vrtićku skupinu čini tridesetak mališana.

– Općina će ostvariti konačno uvjete za smještaj djece u jaslice. Do sada je na području Općine Jasenovac predškolski odgoj bio organiziran putem Osnovne škole Jasenovac samo za vrtićku skupinu djece. S obzirom na broj vrtićke i jasličke djece na području Općine Jasenovac, zajedničko obavljanje predškolske djelatnosti za Općinu Jasenovac financijski će biti isplativije – rekla je načelnica Jasenovca Marija Mačković.

Grad Novska ovime za djecu s prebivalištem ili boravištem na području Grada dobiva dodatne smještajne kapacitete u objektu Jasenovac, do punog kapaciteta objekta, za slučaj da se nakon upisa djece u vrtić ponovno stvori lista čekanja.

Obje jedinice lokalne samouprave ostvarivat će, temeljem funkcionalnog spajanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, određena namjenska i bespovratna sredstva pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno spajanje, i to 5 godina od dana donošenja akta Ministarstva financija o dodjeli pomoći u godišnjem iznosu od najviše 66.000 eura, što za pet godina poticaja iznosi do 330.000 eura.

Proširenje kapaciteta

Od 2017. godine na području Grada Novske uložena su znatna sredstva u proširenje prostornih kapaciteta vrtića – uređenjem i opremanjem lokacije "Pastoralni centar" 2017. godine, izgradnjom novog vrtića "Stribor" na Ukladama 2019. godine te uređenjem i opremanjem lokacije "Tintilinić" pri područnoj školi Brestača 2023. godine. Unatoč navedenim proširenjima smještajnih kapaciteta vrtića, nakon svakog upisa u novu pedagošku godinu stvori se tzv. lista čekanja u vrtiću. Razlog tome prvenstveno leži u činjenici da danas gotovo svi roditelji žele upisati svoju djecu u vrtić kako bi se ona što ranije uključila u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja.

storyeditor/2024-04-26/novska_b_slager.jpg Vodovod Novska potpisao dva važna sporazuma Gotovo 3,2 milijuna eura za aglomeraciju zapadnog dijela naselja Rajić Novska Nakon Njemačke, Poljske i Kine TECE grupa otvara pogon u Novskoj storyeditor/2024-03-22/novska_b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_190324_111914481.jpg Uključeno je oko 120 osoba koje su samci ili se ne mogu sami o sebi brinuti Hvidrin projekt Zaželi otvorit će u Novskoj 20 novih radnih mjesta