Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Odlučeno je: Zaprešić dobiva vlastitu osnovnu glazbenu školu

1/2
Foto: Osnovna glazbena škola Zaprešić
Novi kapaciteti glazbene škole omogućit će, kažu, održavanje postojećih programa, ali i unapređenje i uvođenje novih

Zaprešić će dobiti vlastitu osnovnu glazbenu školu! Odluku o njezinu osnivanju, na prijedlog gradonačelnika, donijelo je Gradsko vijeće Grada Zaprešića. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Zaprešiću odvija se u Područnom odjeljenju Glazbene škole Zlatka Balokovića, koje djeluje od 1986. godine, a čiji je osnivač Grad Zagreb.

Novi programi

Kako je razvoj glazbenog obrazovanja u Područnom odjeljenju predodređen vizijama matične škole u Zagrebu i poštuje pravila velikog sustava unutar kojeg djeluje, suočeno je s izazovima sve većih potreba lokalne zajednice, kažu u Gradu. U program osnovnog glazbenog obrazovanja Područnog odjeljenja uključeno je čak 179 učenika, a broj zainteresiranih je i veći, no ne mogu se svi upisati zbog ograničenih prostornih i kadrovskih kapaciteta.

Foto: Osnovna glazbena škola Zaprešić

Uzrok tome su ubrzani razvoj grada Zaprešića i općina koje ga okružuju te sve veći priljev mladog stanovništva. Grad će zato osnovati Osnovnu glazbenu školu Zaprešić i preuzeti inventar, učenike i zaposlenike vezane za provedbu programa osnovnog glazbenog obrazovanja koji provodi Područno odjeljenje Glazbene škole Zlatka Balokovića. Početak rada planiran je za školsku godinu 2024./2025. S time su suglasni Glazbena škola Zlatka Balokovića, kao i njezin osnivač.

Škola u Čazmi kvalitetnije obrazovanje Za projekt 'Uređenje školske kuhinje' Čazmi odobreno bespovratnih 55.000 € NA SVEČANOJ sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije i zahvalnice predsjednice Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije Sjajni gospodarski pokazatelji Poduzetnici Zagrebačke županije lani su bili drugi po uspješnosti

Novoosnovana glazbena škola preselit će se s trenutačne lokacije u Lužničkoj ulici na adresu Vladimira Novaka 23, gdje prostore ima i Veleučilište Baltazar, a financirat će se najvećim dijelom sredstvima državnog i gradskog proračuna u dijelu potreba koje premašuju sredstva minimalnog financijskog standarda te uplatama roditelja. Novi kapaciteti glazbene škole omogućit će, kažu, održavanje postojećih programa, ali i unapređenje i uvođenje novih. Osiguravanje adekvatnih prostornih kapaciteta, opreme, kadrova i financijskih sredstava te veća programska i razvojna fleksibilnost, učinit će školu središnjom institucijom glazbenog obrazovanja u cijelom zaprešićkom kraju, napominju.

Na redu i srednja škola

Odlukom o osnivanju Osnovne glazbene škole Zaprešić imenovana je i privremena ravnateljica Ines Tvrtković koja od 2002. godine predaje flautu u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića, a od školske godine 2021./2022. je i voditeljica Područnog odjeljenja u Zaprešiću. Osnivanje osnovne glazbene škole predviđeno je još 2015. godine Prijedlogom mreže osnovnih škola na području Grada Zaprešića, a na temelju kojeg ju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2018. godine uključilo u popis novih osnovnoškolskih ustanova s umjetničkim programima u mreži škola RH.

– Grad Zaprešić kontinuirano potiče i radi na unapređenju kvalitete uvjeta obrazovanja, a osnivanjem vlastite glazbene škole svrstali smo se među gradove koji omogućavaju i kvalitetno glazbeno obrazovanje. Ovo je prvi korak, jer već razmišljamo i svakako ćemo poraditi na tome da u nadolazećem vremenu ovu lijepu glazbenu priču zaokružimo i osnivanjem srednje škole, a u suradnji sa Zagrebačkom županijom – rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.