Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Tvrtka Vodne usluge Bjelovar kupila zgradu i dvorište bivšeg Elektrometala za 8,5 milijuna kuna

Osiguran dodatni prostor za smještaj opreme i strojeva

1/2
Foto: Bjelovar
– Smatramo da je cijena nekretnine bila pristojna, jer je procijenjena vrijednost daleko veća. Sredinom ove godine preuzimamo veliko vodouslužno područje, a velik dio županije planiramo preuzeti i kad je riječ o gospodarenju otpadom. Takvo širenje zahtjeva golem prostor prikladan za smještaj opreme, strojeva i mehanizacije jer je sadašnji prostor premali – kaže Dario Hrebak, gradonačelnik  Bjelovara

Vodne usluge d.o.o. Bjelovar kupile su zgradu i dvorište bivšeg Elektrometala Bjelovar. Kupoprodajna cijena iznosila je 8,5 milijuna kuna, a nekretnina je bila u vlasništvu Erste&Steiermaerkische banke d.d. O točnim planovima i namjeni nekretnine više su rekli bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

Vrijednost je veća

– Smatramo da je cijena nekretnine bila pristojna, jer je procijenjena vrijednost daleko veća. Sredinom ove godine preuzimamo veliko vodouslužno područje, koje se izuzev Čazme, grada Đurđevca i okolnih općina širi na skoro cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Također, velik dio županije planiramo preuzeti i kad je riječ o gospodarenju otpadom. Gledajući sve aspekte, takvo širenje zahtjeva golem prostor prikladan za smještaj opreme, strojeva i mehanizacije jer je sadašnji prostor premali. Zgrada nekadašnjeg Elektrometala u dosta je dobrom stanju, iako će Vodne usluge d.o.o. u uređenje uložiti određeni iznos – zaključio je Dario Hrebak, gradonačelnik  Bjelovara.

Hrebak nije propustio priliku komentirati i objave nekih medija koji ovo vide kao prodaju vlastite infrastrukture.

– To uopće nije točno, jer je 50 posto plinske infrastrukture Elektrometala u vlasništvu Grada Bjelovara koji još uvijek na godišnjoj razini dobiva otprilike 300 tisuća kuna od Gradske plinare Zagreb, točnije bjelovarske podružnice te tvrtke koja obavlja distribuciju plina. S obzirom na to da Grad Bjelovar svoju infrastrukturu treba održavati, nas će to stajati nekoliko milijuna kuna. Dakle, toliko o toj našoj “zlatnoj koki”. U slučaju da se Grad Bjelovar odlučio na kupnju, nama bi se ta investicija vratila tek za oko 20-ak godina. Mislim da smo tijekom ovih pet godina dokazali da radimo racionalno te da kroz najbolje moguće opcije raspolažemo s gradskom imovinom – kazao je gradonačelnik.

Vodstvo bjelovarskog Komunalca d.o.o. naglašava da je jedan od vodećih segmenata kupnje zgrade nekadašnjeg Elektrometala veliki nedostatak prostora za komunalnu mehanizaciju u Ulici Ferde Livadića u Bjelovaru.

– Uspješno smo prošli licitaciju koja je rezultirala kupnjom spomenutog prostora. Riječ je o 9100 četvornih metara četvornih i 1700 
kvadrata skladišne hale koja je za naš posao izuzetno važna. Na taj način ćemo rasteretiti Ulicu Ferde Livadića koja je već sada pretrpana vozilima. Isto tako, u gospodarskom dvorištu više nemamo mjesta za smještaj svih naših vozila. Istodobno u tijeku su i razne investicije, kao i ulaganja u proširenja našeg komunalnog voznog parka. Ulicu smo jednostavno prerasli i tamo više nemamo mogućnost  širenja. Zakonom o vodnim uslugama i Uredbom o vodouslužnim  područjima Bjelovar je nominiran kao preuzimatelj svih javnih isporučitelja na području gotovo cijele županije, što pokazuje da ćemo uskoro postati regionalni distributer – detaljno je objasnio Ivan Ivančić, predsjednik uprave Vodnih usluga.

Prva na redu hala

Prvi korak nakon preuzimanja Elektrometala bit će stavljanje u funkciju skladišne hale za sva vozila i opremu kojom raspolažu.

– Elektrometal je nekada bio perjanica bjelovarskog gospodarstva. U Gradu smo gledali i nadali se da će to možda netko preuzeti i pokrenuti nešto, ali to se nije dogodilo. Zgrada je zjapila prazna, gutao ju je protok vremena i stoga su je Vodne usluge kupile po vrlo povoljnoj cijeni – kazao je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao da sredinom godine preuzimaju veliko vodouslužno područje koje se širi na cijelu županiju, izuzev Čazme.