Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

'Osigurava preduvjete za očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti'

Foto: DUBROVNIK
Međunarodno vijeće za spomenike i spomenčike cjeIine pohvalno o Planu upravljanja Starim gradom Dubrovnikom

Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) dovršilo je analizu Plana upravljanja svjetskim dobrom, Starim gradom Dubrovnikom. U svome osvrtu ICOMOS navodi kako je Plan upravljanja izrazito sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan te bi, ostvari li se njegov puni potencijal, trebao u potpunosti osigurati očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra. Kao prioritete u provođenju ističu izradu Plana nosivog kapaciteta za sva područja obuhvata svjetskog dobra te izradu Plana pripravnosti i upravljanja rizicima.

ICOMOS, nevladina međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika i spomeničkih cjelina koja usko surađuje s UNESCO-om i njegovim Odborom za svjetsku baštinu, pozitivno se izrazila i o,,Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu”, prvom takvom dokumentu u Hrvatskoj. Navode da je riječ o temeljitom i dobro argumentiranom dokumentu koji se bavi mnogim zabrinutostima iznesenim u izvješću zajedničke UNESCO/ICOMOS-ove misije iz 2015. godine. Ovo neovisno stručno tijelo smatra da će konzervatorska podloga, usvoji li se i provede, omogućiti donošenje odgovarajućih i dobro informiranih odluka o predloženim intervencijama i spriječiti nepoželjan razvoj te očuvati vizualne odnose između grada, mora i Srđa, što je ključna komponenta  izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

O navedenim nalazima Grad Dubrovnik detaljno je izvijestilo Ministarstvo kulture RH, odnosno Uprava za zaštitu kulturne baštine, a nakon primitka dopisa od direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.