Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Topli obrok za umirovljenike s najnižim primanjima

Osječke umirovljenice s gradonačelnikom proslavile Dan žena

storyeditor/2024-03-14/IMG-20240309-WA0009.jpg
Foto: Osijek NA DRUŽENJU osječkih umirovljenika bilo je iznimno veselo uz glazbu i ples, a sve je sudionice ružama darivao gradonačelnik Ivan Radić
Grad Osijek među zaposlenima ima oko 65 posto žena te gotovo 50 posto pročelnica, odnosno žena koje se nalaze na rukovodećim pozicijama u gradskoj upravi

Matica umirovljenika grada Osijeka i ove je godine prigodnim programom i druženjem svečano obilježila Međunarodni dan žena. Na poziv predsjednice udruge Marije Sužnjević proslavi u dvorani Bells pridružili su se i osječki gradonačelnik Ivan Radić te zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Danas slavimo ekonomska, društvena i politička postignuća žena te naglašavamo važnost ravnopravnosti spolova. Grad Osijek među zaposlenima ima oko 65 posto žena te gotovo 50 posto pročelnica, odnosno žena koje se nalaze na rukovodećim pozicijama u gradskoj upravi – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Izdvojeno više sredstava

Dodao je kako Grad Osijek veliku pozornost posvećuje osobama treće životne dobi te u 2024. za njih izdvaja znatno veća sredstva nego 2021. U proračunu je za ovu godinu osigurano 600.000 eura.

– Povećali smo i iznos i novčani cenzus za uskrsnice, one iznose od 35 do 70 eura, čime smo obuhvatili gotovo 10.000 naših umirovljenika. Podržavamo rad osječkih umirovljeničkih udruga, financiramo umirovljeničke dnevne boravke, te zajedno s Osječko-baranjskom županijom krećemo u gradnju doma za umirovljenike, za što smo u gradskom proračunu osigurali pet milijuna eura. Također, otkupili smo odmaralište u Omišlju, kamo će tijekom ljetnih praznika ići naši osnovnoškolci, a u preostalim mjesecima umirovljenici. Ove godine, osim većih uskrsnica, prvi put uveli smo financiranje toplog obroka za umirovljenike s najnižim primanjima, a planiramo podići i božićnice. Nastavit ćemo i dalje voditi brigu o socijalnoj uključivosti naših umirovljenika i, naravno, nastaviti promicati ravnopravnost spolova – kazao je gradonačelnik.

Konkretno, u odnosu na uskrsnice 2021. godine, povećan je cenzus mirovine s oko 290 na 450 eura, a raspon novčanih iznosa povećan je s 13 – 53 eura na 35 – 70 eura. Umirovljenici su ove godine razvrstani u četiri skupine prema visini mirovine koju dobivaju. Tako će najveći iznos uskrsnice od 70 eura dobiti oni s najmanjom mirovinom, do 160 eura. Umirovljenici s mirovinom između 160 i 230 eura dobit će uskrsnicu od 45 eura, oni s mirovinom od 230 eura do 300 dobit će uskrsnicu u iznosu od 40 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 300 i 450 eura primiti uskrsnicu od 35 eura.

Motivacija za sve izazove

Matica umirovljenika grada Osijeka ima 1000 članova u gradu Osijeku, od toga je njih 176 sudjelovalo u ovoj svečanosti.

Predsjednica udruge Marija Sužnjević poručila je kako umirovljenicima treba života, razonode i lijepog razgovora, a da su žene jake i motivirane za sve životne izazove. Među brojnim aktivnostima udruge posebno je istaknula predavanja za osobe treće životne dobi na temu sprečavanja prijevara na njihovu štetu, a jedna od aktivnosti svakako je i borba za ravnopravnost žena u društvu.

Kao i na svakom druženju osječkih umirovljenika i ovom je prigodom bilo iznimno veselo uz glazbu i ples, a sve je sudionice ružama darivao gradonačelnik Ivan Radić.

storyeditor/2024-03-18/VJ_foto__3_.jpg Uskoro natječaj Gradi se rotor u Starogradskoj ulici u Koprivnici zbog čestih nesreća storyeditor/2024-03-15/zagrebacka_a_foto.jpg Nedavno dodijeljeno i 1,8 milijuna eura operativnim snagama Civilnoj zaštiti Zagrebačka županija darovala opremu vrijednu 45.000 € Sporazum s Lovačkim savezom Međimurja Za razvoj lovstva ove godine 35.000 eura iz proračuna