Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
U Muzeju Moslavine prezentirana “Black Book Croatia”

Radovi umjetnika grafitera u knjizi, ali i na popratnoj izložbi

Foto: Kutina
Izložba sa 165 originalnih radova crtača grafita bit će dostupna zainteresiranima do 29. travnja u Muzeju Moslavine

U Muzeju Moslavine u Kutini održana je promocija knjige “Black Book Croatia”.

– Bilo je vrijeme za objedinjavanje grafiterske scene i taj su trenutak prepoznali Alen Miler, Krešimir Golubić i Matija Vnučec pa su u konačnici objavili ovu knjigu u nakladi Digital Graffiti – rečeno je na promociji knjige.

Knjiga predstavlja 192 umjetnika iz cijele države, a autori su uspjeli predstaviti 192 skice sakupljene od ljeta 2020. do jeseni 2021. godine. Usporedo uz promociju knjige otvorena je i izložba na kojoj je predstavljeno  165 originalnih radova hrvatskih crtača grafita.

– Svatko od crtača ima svoju knjižicu, a u njima se nalaze ne samo naše skice nego i radovi  naših prijatelja. Tako je došlo do ideje da objedinimo radove cjelokupne hrvatske grafiterske scene u jedan “Black book”. Ova je knjiga presjek svih aktivnijih crtača od 90-ih naovamo – rekao je Alen Miler, koji je izrazio zadovoljstvo što se knjiga promovira upravo u Kutini.

– Grafiter ili writer u svoj rad mora uložiti puno truda, ali i sredstava da se on realizira. To je stilski i tehnički vrlo zahtjevan rad koji počinje razradom ideje. Šteta je što su grafiti porozni i izloženi javnom prostoru, stoga nestaju. Upravo zbog toga ova knjiga ima još veće značenje – ističu autori.

Oni koji nisu pogledali ovu zanimljivu izložbu mogu to učiniti do 29. travnja. Izložbu prati i katalog u kojem autor predgovora Goran Orešić zaključuje:

– Ova knjiga je, mogli bismo reći, zbirka osobne poezije. I to jednako epske poezije, kao i kakvog haiku stiha.