Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Započinje sanacija ulice Ruđera Boškovića, jedne od najprometnijih vinkovačkih ulica

"Rak-rana" prometa u Vinkovcima se uređuje, a dobit će biciklističku i pješačku stazu

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Raskrižje ulica Ruđera Boškovića i Matije Gupca ušlo je u program sanacije opasnih mjesta koji se sufinancira iz sredstava EU s oko milijun kuna, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić

Godinama je ulica Ruđera Boškovića u Vinkovcima, inače jedna od najprometnijih gradskih ulica, bila jedna od rak-rana kada je riječ o prometu u gradu na Bosutu. Sada bi i to konačno trebalo biti riješeno budući da su gradske vlasti Vinkovaca i Hrvatske ceste najavile početak radova na rekonstrukciji te ulice. O koliko važnom projektu je riječ govori i to da su za ovu namjenu Hrvatske ceste osigurale više od 16 milijuna kuna.

Unatoč krizi realizacija se projekata nastavlja Sagradit će se pet dječjih igrališta, nastavlja se gradnja knjižnice, traju radovi na Aglomeraciji

– Znamo da je ova cesta bila jedna od glavnih prometnica u Vinkovcima, iznimno prometno opterećena. Nakon završetka radova dobit ćemo modernu prometnicu opremljenu svom potrebnom infrastrukturom, nogostupom, autobusnim ugibalištima, pješačku i biciklističku stazu, kao i sređenu oborinsku odvodnju – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Podsjetio je kako je zbog velikog broja priključaka i loše riješenih raskrižja ova ulica oduvijek bila opasna po sve sudionike u prometu te se ondje dogodio velik broj prometnih nesreća. Kad se završi sanacija, promet ulicom Ruđera Boškovića postat će umnogome sigurniji. Bosančić je pozvao sve sudionike prometa na strpljenje, razumijevanje i pojačan oprez najavljujući kako će se radovi obavljati uz regulirano odvijanje prometa te ističući važnost ove prometnice u prometnoj slici grada.

CRVENI KRIŽ VINKOVCI Pomoć za 400 socijalno ugroženih obitelji

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je, najavljujući početak radova na rekonstrukciji, kako je riječ o prometnici dugoj 1100 metara kao i to da već godinama traju razgovori s vinkovačkim vlastima kako i kada obnoviti tu ulicu s četverotračnim kolnikom. Prema njegovim riječima, nakon što je prošle godine u promet stavljena istočna vinkovačka obilaznica stvorili su se potrebni uvjeti da se priđe obnovi ulice Ruđera Boškovića.

– Raskrižje Ruđera Boškovića – Matije Gupca ušlo je u program sanacije opasnih mjesta koji se sufinancira iz sredstava EU s oko milijun kuna, rekao je Škorić.

Dodao je kako je projektom obnove predviđen novi ulični profil koji će biti izveden tako da se četverotračni kolnik smanji na tri traka od kojih bi srednji trak služio za lijeve skretače u zonama križanja. Sagradit će se i biciklističke i pješačke staze te obnoviti 118 metara dug most preko rijeke Bosut koji se nalazi na toj prometnici.

Pješačke i biciklističke staze bit će izvedene do ruba postojećih objekata, odnosno do ruba ulične katastarske čestice, što nije u idealnom pravcu tako da staza nema jedinstvenu širinu, a minimalna širina će iznositi 1,5 metara.

Grad osigurao stopostotno sufinanciranje najma prostora za prvu godinu U poduzetnički inkubator Vinkovci uselilo se prvih šest stanara

Biciklističke staze protezat će se uz rub pješačke staze kao jednosmjerne biciklističke staze širine 1,25 metara. Nadalje, uz vanjski rub staza bit će postavljeni i tipski betonski rubnjaci u istoj razini s asfaltom, a zaštitni pojas između ceste i biciklističke staze bit će popločen betonskim opločnicima. Rok za završetak radova je 12 mjeseci, a vrijednost cijelog projekta procijenjena je na 16,5 milijuna kuna.