Upozorenje iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije

Talijanska investicija otvara 500 radnih mjesta, ali zatvara male tvrtke

Gradovi
Drvna industrija Fotografija: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore upozoravaju kako talijanski investitor u tvornicu parketa državi uvjetuje osiguravanje 50 tisuća kubika hrasta godišnje pa domaći proizvođači neće imati dovoljno sirovine

Talijanska investicija u tvornicu parketa u Vukovaru, unatoč tomu što se najavljuje 500 radnih mjesta, može imati mnogo veće negativne posljedice od dobrobiti, upozorili su u srijedu iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U priopćenju ističu i kako investitor za realizaciju ovog ulaganja uvjetuje od države osiguravanje sirovine, 50 tisuća kubika hrasta godišnje.

To je, kažu u HGK, problematično jer je prema pismu razumijevanja Hrvatskih šuma koje regulira dodjelu sirovine, maksimalna količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje 20 tisuća kubika, čime se dodatno ugrožava konkurentnost domaćih proizvođača.

- Investicija koja će osigurati bilo kojem novom investitoru 50 tisuća kubika hrasta istovremeno će staviti ključ u bravu desecima hrvatskih malih i srednjih tvrtki. Jer, ako nekome date količinu koje nema u rezervi niti je sada dostatna, nekome se mora uzeti", upozorio je u priopćenju predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić.

Članovi Udruženja se boje da je ovdje riječ o pogodovanju na štetu hrvatske drvne industrije i postavljaju pitanje po kojim kriterijima netko može dobiti dvostruko više sirovine od onoga što druge tvrtke mogu dobiti.

Podsjećaju kako ova industrija broji više od 20 tisuća zaposlenih, ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a u hrvatskom izvozu sudjeluje s 9 posto. Uz to, pridonosi zaposlenosti i razvoju ruralnih krajeva.

Smiljanić je naglasio i da su mali i srednji proizvođači navedeni kao prioritet u Strategiji razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2017. do 2020.

"Ako se ova investicija ostvari, taj će prioritet ostati samo mrtvo slovo na papiru", kazao je Smiljanić. 

Inače, talijanska Florian grupa je početkom veljače u Vukovaru predstavila projekt ulaganja u izgradnju tvornice finalnih proizvoda od drva u čiju je izgradnju, kako su naveli, spremna uložiti 25 milijuna eura i zaposliti oko 500 radnika.

 

  • Avatar
    IvanB. 14. Rujan 2017. u 13:05 Prvo pitanje je gdje će tamo naći bar sto kvalificiranih radnika drvne, strojarske, elektro i drugih struka koje su potrebne za održavanje proizvodnje u tom pogonu. NKV i priučenih radnika još bi se možda i našlo, ali ne za plaću od 2.500 kn. Ili se igra svodi na to da se dugoročno dobije kvota drveta, a pogon može i u stečaj.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje