Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica
Prijateljstvo s Mariborom

U Crikvenici zasađena najstarija loza na svijetu

Prijateljstvo Crikvenica i Maribora
1/4
Foto: Grad Crikvenica
Zasađena je stara trta, najstarija sorta vinove loze na svijetu koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri Maribora, a ovaj cijep je 89. koji je zasađen izvan Slovenije

Početak studenog obilježio je početak jednog novog prijateljstva, prijateljstva između Maribora i Crikvenice koje će spajati loza prijateljstva.

U Crikvenici je tako zasađena stara trta, najstarija sorta vinove loze na svijetu koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri Maribora, a ovaj cijep je 89. koji je zasađen izvan Slovenije. Uz nju je zasađena i autohtona crikvenička sorta vinove loze koja je nađena na području buduće agrozone između Dramlja i Jadranova te je sađenje ovih dviju sorti zapravo označio i početak poljoprivredne aktivnosti na području grada Crikvenice.

Crikvenica Crikvenica Od Valentinova postaju nova ljubavna destinacija

Prije samog predstavljanja i uvodnih riječi, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“ izvela je dva svoja plesa u pratnji svojih svirača te tako uvela u sam program sadnje. Program sađenja vinovih loza otvorio je gradonačelnik Grada Crikvenice koji se obratio nazočnima te rekao nekoliko riječi o značaju sađenja mariborske trte te se osvrnuo i na planove za buduću agrozonu na području grada te istaknuo važnost iste za grad.

Mariborski viničar Stane Kocutar rekao je nekoliko podataka o trti kao što je podatak o starosti ove vrste koja je još uvijek plodna te zanimljivosti o tome gdje je sve posađena izvan Slovenije. Nakon uvodnih govora pristupilo se sadnji te je viničar Stane Kocutar zasadio cijep trte, dok je gradonačelnik Damir Rukavina zasadio cijepove crikveničke autohtone vrste vinove loze. 

Loze su zasađene, na posebno za tu svrhu uređeno mjesto, ispred Gradske galerije na Strossmayerovom šetalištu, a loza će rasti i razvijati se te će biti znak prijateljstva između Maribora i Crikvenice.

Dan Grada Crikvenice Crikvenica Za srebrni pir u ponoć muzički vatromet boćalište Potpisan ugovor Za dvije godine dobivaju boćalište 'Gornji kraj'