Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

U izradi je nova ocjena održivosti za Dubrovnik

1/2
Foto: DUBROVNIK
Globalno vijeće za održivi turizam provelo je drugu fazu procjene odredišta u okviru sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad

U sklopu sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad, Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku provelo je drugu fazu procjene odredišta čime se nastavlja uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog međunarodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma.

Prvi rade novu ocjenu

Tim povodom u Dubrovniku je boravio direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas. Uz stručnu podršku djelatnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, od 3. do 5. travnja 2023. godine, direktor Pappas obavio je niz sastanaka i radionica s nositeljima turističkih aktivnosti te različitim ključnim dionicima iz javnog i privatnog sektora, nacionalne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova, a obišao je brojne lokacije na gradskom području.

Uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, između ostalih, Pappas je posjetio i kompleksu TUP-a, gradilište Lapadske obale te lokaciju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju će GSTC provesti novu ocjenu održivosti, odnosno cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije u odnosu na prethodno izvješće, i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta.

Cilj: održivo upravljanje

Podsjetimo, GSTC je u studenom i prosincu 2019. godine proveo ocjenu odredišta, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je u lipnju 2020. godine.

Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održivosti, Grad Dubrovnik je tada ostvario 70 posto, a istaknuto je da je to gotovo izvrsna ocjena. Tada je u kazalištu Marina Držića održana javna prezentacija, a kao dobri primjeri istaknuti su program Poštujmo Grad, očuvanje prirode, okoliša i kvalitete vode, recikliranje, opskrba električnom energijom... Tada su definirani prioriteti kako bi se stanje popravilo u najniže ocijenjenim segmentima, a sada, četiri godine poslije, nova će procjena pokazati koliko se i u kojim područjima napredovalo prema cilju, odnosno održivom upravljanju destinacijom.

Nova procjena očekuje se nakon obrade prikupljenih podataka.

Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, nova ocjena bit će još jedan vrijedan dokument na kojem će se temeljiti daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja još većeg stupnja održivosti.

DUBROVNIK Susret gradonačelnika Frankovića i biskupa Glasnovića povodom Uskrsa Dubrovačko-neretvanska županija Novo zelenilo u Orebiću, Pridvorju i Dubrovniku "Uskrs u Primorju 2023." Pješačke ture, radionice pletenja pomi i penganja jaja, seoske igre