Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Gradu Bjelovaru sredstva

Uručeni ugovori za dva nova vrtića: uskoro bez listi čekanja

storyeditor/2024-03-18/bjelovar_aa_foto_1.jpg
1/2
Foto: Grad Bjelovar Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je gradonačelniku Hrebaku dva ugovora na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu
Jedna će generacija, nažalost, još morati to istrpjeti, ali se nadam da će već za onu drugu biti sve u redu i da će svako dijete u Bjelovaru imati svoje mjesto u vrtićima – rekao je gradonačelnik Hrebak

Nakon nedavnog početka radova na novom vrtiću u Ulici Viktora Bubnja, gradonačelnik Dario Hrebak najavio je gradnju još dva nova vrtića. Tim mu je povodom predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio dva ugovora na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Riječ je o ugovorima važnima za grad i povećanje kapaciteta za smještaj vrtićke djece. Jedan se Ugovor odnosi na sufinanciranje rekonstrukcije i prenamjene sadašnjeg mjesnog doma u Ulici Andrije Mohorovičića, koji će postati jaslice i imati kapacitet za smještaj 24 djece. Za tu je namjenu odobreno 229.346,00 eura. Drugi ugovor vrijedan je 324.096,00 eura, a utrošit će se za rekonstrukciju i dogradnju jaslica u Frankopanskoj ulici za dodatne dvije skupine djece – jasličku i vrtićku, odnosno za ukupno 32 djece.

Pedagoški standard

Pri početku radova na vrtiću na sjeveru grada, gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je problem velikog broja djece koja su na listi čekanja za vrtiće. No, problem bi se uskoro trebao riješiti.

– Ono što je poražavajuće za nas je da u ovom trenutku, zbog promjene pedagoškog standarda i smanjivanja grupa, dizanja standarda i komfora u vrtićima, imamo oko 190 klinaca na listi čekanja. Sa svim ovim vrtićima taj bi problem trebao nestati. Nadam se da ćemo ovaj vrtić i dva nova vrtića koja dolaze izgraditi u sljedeće dvije godine. Jedna će generacija, nažalost, još morati to istrpjeti, ali se nadam da će već za onu drugu biti sve u redu i da će svako dijete u Bjelovaru imati svoje mjesto u vrtićima – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Zgrada Sokolskog doma
Foto: Grad Bjelovar Zgrada Sokolskog doma

Koliko Grad drži do predškolskog odgoja, govore i cijene vrtića koje su, tvrdi gradonačelnik Hrebak, manje nego u drugim gradovima.

– Da su nam vrtići važni, pokazali smo i kroz cijene vrtića. Bjelovar ima iznimno povoljnu cijenu vrtića, 80 eura, dok u drugim gradovima roditelji moraju izdvojiti 120, 130 pa i više eura mjesečno. S druge strane, s našim djelatnicima, ali i onima iz privatnih vrtića, imamo dobru suradnju tako da želimo da u Bjelovaru bude jedan cijeli vrtićki sustav i to jedan od najboljih u Hrvatskoj – naglasio je gradonačelnik Hrebak.

Obnova Sokolskog doma

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Gradu Bjelovaru bespovratna sredstva za ta dva projekta koja su sufinancirana iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026. putem javnog poziva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv". Osim spomenutih ugovora, ovih dana su u Grad Bjelovar pristigle ponude za izvođača radova koji će provesti cjelovitu i energetsku obnovu zgrade Sokolskog doma – Sokolane čija je procijenjena vrijednost radova 4,506.917,05 eura. Za projekt obnove pristigle su četiri ponude izvođača radova. Cijena najniže pristigle ponude iznosi 4,997.144,53 eura s PDV-om, a najviše zaprimljene 6.052.828,89 eura. Riječ je o zgradi od iznimne važnosti za Bjelovar, koja je svojstvo pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća te djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka.

storyeditor/2024-03-15/cjelodnevne_skole.png Uključene su škole iz Kamešnice, Selaca, Zagvozda, Krivodola i Obrovca Sinjskog Župan Boban i čelnici Svjetske banke o projektu cjelodnevne škole storyeditor/2024-03-14/DSC_0342-scaled.jpg U Osijeku se uspostavlja veteranski centar "Želimo osigurati dostojanstvenu skrb za branitelje" storyeditor/2024-03-17/PXL_100423_99304863.jpg Jednokratna novčana pomoć za umirovljenike, studente, nezaposlene i osobe s invaliditetom Za ljepše blagdane općina isplaćuje uskrsnice u iznosu od 55 do 80 eura