Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Oživljena tradicija

Žirovina protekla uz pjesmu i dobro društvo

Žirovina
Foto: Grad Velika Gorica
Događaj koji je uvijek pratila proslava nakon što bi se u velikoj turopoljskoj šumi utvrdila rodnost žira odvija se svake godine

Kako bi održali vezu između turopoljskog čovjeka i velike turopoljske šume – Turopoljskog luga, udruga Plemenita opčina Turopoljska (POT) svake godine organizira manifestaciju Žirovina, na kojoj se prisjećaju starih običaja, poput pastirskih igara, tzv. prasičkanja ili baltičanja, vještine rukovanja sjekiricom, a bude i predavanja i raznih radionica. Ove godine dio programa Žirovine otkazan je zbog kiše koja je neumorno padala u nedjelju, 2. rujna, no bez obzira na to događaj je protekao uz pjesmu i u veselom društvu.

Postavljanje rasvjete Nakon 30 godina Gradski stadion dobiva rasvjetu, počeli radovi

Na druženju u lovačkom čardaku u Turopoljskom lugu okupilo se stotinjak gostiju, a sve kako se ne bi izgubila tradicija ovog događaja od velikog značaja za turopoljski kraj u prijašnjim vremenima. U vrijeme oko Bartolova žirna komisija je obilazila šumu kako bi utvrdila rodnost žira. Ovisno o količini žira odredila bi se i cijena ispaše svinja u šumi – “žirovina”, a iščekivanje te objave, osobito ako bi bila povoljna, bilo je praćeno i proslavom. – Turopoljski lug srce je našega Turopolja, izgradio je domaćeg čovjeka, pa nas vesele najave i da će njegova žila kucavica – šumske ceste kroz Lug, biti pristupačnije obnovama dvaju mostova – rekao je župan POT-a Juraj pl. Odrčić.      

Stjepan Mihanović Tradicionalna turopoljska gradnja Makete slaže i pincetom, za jednu mu treba godina dana