Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
općina čepin

Čepinski Agropark – platforma za bolje povezivanje lokalnih poljoprivrednika s tržištem

Agropark u Čepinu
1/2
Foto: Čepin
Novi reprezentativni izložbeno-prodajni prostor izgrađen je na mjestu stare tržnice u Ulici kralja Zvonimira

Čepin je dobio novi reprezentativni izložbeno-prodajni prostor. Riječ je o poslovnoj zgradi Agroparka, izgrađenoj na mjestu stare tržnice u Ulici kralja Zvonimira, koja će omogućiti bolje povezivanje lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i poduzetnika s tržištem. Poslovna se zgrada prostire na površini od 350 četvornih metara, ima dva zatvorena prostora, skladišta, sanitarni čvor i prodajne klupe. Agropark će omogućiti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima i poduzetnicima razvoj njihove djelatnosti kroz subvencionirani najam te će im se na taj način pružiti mogućnost za brže napredovanje i razvoj.

Subvencionirani najam

– Želja nam je bila dodatno potaknuti razvoj lokalnih OPG-ova, obrtnika i poduzetnika s područja općine Čepin. Uz brojne razvojne mjere koje već provodi, Općina Čepin će zainteresiranima osigurati i subvencionirani najam u Agroparku, sve s ciljem jačanja malog poduzetništva na području općine – kaže načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac.

Naglašava da će ova moderna tržnica biti mjesto na kojemu će lokalno stanovništvo moći kupovati domaće proizvode već poznatih i provjerenih proizvođača.

I općinski novac

Ali ne samo to – Agropark je zamišljen kao platforma koja će pridonijeti jačanju ne samo veze proizvođača s tržištem nego i mogućnosti pristupa poduzetnika novim poslovnim znanjima i vještinama kroz razne tematske sadržaje kao što su radionice, edukacije i savjetodavna potpora koja će im biti dostupna u sklopu Agroparka.

Projekt izgradnje i opremanja poslovne zgrade sufinancirala je Europska unija u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna mu je vrijednost 760.118,54 eura, od čega sredstva EU iznose 70 posto (529.391,12 eura), dok ostatak od 30 posto sufinancira Općina Čepin. Projekt je počeo 1. veljače 2021., a završava 30. rujna 2023. godine.

– Projekt smo uspješno priveli kraju, zgrada je spremna za završne preglede, pa zatim i otvorenje, tako da ćemo, vjerujem, već ove jeseni na tom modernom, natkrivenom tržnom prostoru moći kupovati proizvode lokalnih proizvođača – zaključuje načelnik Tonkovac.

Na području općine Čepin djeluje više od 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te oko 400 poduzetnika i obrtnika. Ovaj projekt Agroparka, ističe se, poticaj je i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i poduzetnicima i obrtnicima, da se još više razvijaju, ali i način da se mještanima općine Čepin omogući da kupuju domaće proizvode od lokalnih proizvođača upravo u Čepinu.

Premijerni naslov uzela je ekipa HŠK Zrinjski iz Mostara koja je u napetom finalu bila bolja nakon izvođenja penala od mađarskog MTK s rezultatom 8:7 (1:1) 15. Memorijal "Milenko Jerković" Turnir ugostio 32 ekipe iz sedam zemalja i više od 600 djece, a gledalo ih 2000 ljudi proljetni sajam u Čepinu ČEPIN Proljetni sajam u Čepinu pokazao svu raskoš na 55 štandova ČEPIN Utvrda Kolođvar postat će turistički biser općine Čepin