Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
U Općini Gunja radovi ne staju

Do kraja godine bit će asfaltirane barem dvije ulice

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Očekujem da će 2023. biti godina u kojoj će doći do gospodarskog zaokreta u Općini Gunja - ističe načelnik Anto Gutić

U Općini Gunja nastavljaju s aktivnostima asfaltiranja ulica i nogostupa. Na redu je asfaltiranje  Trga žrtava Domovinskog rata u 
dužini većoj od 80 metara, za čije će asfaltiranje biti utrošeno više od 210 tisuća kuna.

Još 12 ulica

Prema riječima načelnika Općine Gunja Ante Gutića, asfaltiranje ove ulice, koja se nalazi u blizini središta Gunje, bit će obavljeno sredstvima iz općinskog proračuna. U planu je da  radovi na asfaltiranju ulice započnu ovih dana.

– U Gunji i danas, u 2022. godini, imamo nekih 12 ulica koje nisu asfaltirane. Otkako sam postao načelnik Općine 2017. godine, asfaltirali smo tri ulice u Gunji. Ovo će biti četvrta, a u planu nam je do kraja godine, budu li to okolnosti dopuštale, asfaltirati i Ulicu Matije Gupca  – rekao je Gutić.

Pojasnio je da je riječ o ulici za koju je osigurana sva potrebna dokumentacija te se čeka potvrda iz Ministarstva regionalnog razvoja gdje su se prijavili na natječaj. Čim stigne potvrda, Općina počinje s asfaltiranjem i ove ulice. U planu je, budu li to dopuštale okolnosti, odnosno otvoreni natječaji, da se do kraja godine asfaltira i Ulica Ivana Gundulića.

Prema  riječima Gutića do 2017. godine dotadašnji načelnici Općine nisu pridavali važnost asfaltiranju ulica na području Gunje, pa 
ga je stoga dočekalo čak 15 neasfaltiranih ulica. Također su ga dočekali i neuređeni i neasfaltirani nogostupi izuzev manjih dijelova kod autobusnih ugibališta. Uz to, dočekao je i manjak u općinskom proračunu od 8 milijuna kuna. Ne smiju se zaboraviti ni posljedice poplave 2014. kao ni činjenica da to nije iskorišteno da se infrastruktura u Gunji sanira i popravi. Izlaz iz svega toga pronašao je u raznim natječajima ministarstava Vlade  RH i EU.

– To je jedini način da se nešto napravi jer je općinski proračun premalen za neka veća infrastrukturna ulaganja. Općina Gunja se javlja na sve natječaje i time podižemo kvalitetu života naših mještana. Kada se vratim u vrijeme prije 2017. mislim da nije bilo interesa, a ni ekipiranosti za takve poslove – rekao je Gutić.

Godina zaokreta

Dodaje da se dio infrastrukturnih poslova rješava i ulaganjem vlastitih sredstava, ali se radi onoliko koliko se sredstava može izdvojiti. Na razne načine do sada je asfaltirano oko 4 kilometara nogostupa, a betonirano oko 2 kilometara.

– Sve to što radimo podiže kvalitetu života mještana. Uskoro s radom započinje dječji vrtić, imamo osnovnu školu, a radimo i na otvaranju novih radnih mjesta. Uskoro u Gunji s radom započinje pogon za proizvodnju PVC stolarije u kojem će  biti zaposleno 15 osoba. Postoji i mogućnost povećanja broja zaposlenih kao i mogućnost proizvodnje parketa. Kada riješimo infrastrukturu u Poslovnoj zoni, to će značiti nova zapošljavanja. Očekujem da će 2023. biti godina u kojoj će doći do gospodarskog zaokreta u Općini Gunja – zaključio je načelnik Gutić.