Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Savez ove godine planira raditi i na povećanju broja farmi

Gradnja Regionalnog centra novi je pogled na budućnost poljoprivrede

storyeditor/2024-03-22/thumbnail_Godisnja_skupstina_Sredisnjeg_saveza_hrvatskih_uzgajivaca_simentalskog_g_.jpg
Foto: Općina Dubrava POTIČU RAZVOJ POLJOPRIVREDE Dugogodišnju tradiciju bavljenja stočarstvom na području Općine Dubrava njeguje i OPG Emina Burek koji je 2023. proglašen najboljim proizvođačem mlijeka u Hrvatskoj
Centar će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenima u 15 uzgojnih udruženja s područja Zapadne Hrvatske koje obuhvaća i Grad Zagreb te osam županija

Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.) krovna je organizacija uzgajivača simentalaca koja djeluje od 2009., a na godišnjoj Skupštini, održanoj 19. ožujka, okupio se velik broj članova Saveza i gostiju. Predsjednik Saveza Damir Horvatić istaknuo je kako su protekle godine radili na edukaciji članova, a najveći fokus bio im je na genotipizaciji.

Podrška uzgajivačima

– To nam je fokus kako bismo unaprijedili naše mljekarstvo i stočarstvo te zadržali što više članova u tom sektoru. Uskoro počinje gradnja Centra za stočarstvo, potpisat ćemo i ugovor za njemačko-austrijsko-češki sustav vrednovanja goveda, plan nam je uvođenje članarina kako bi mogli više terenski raditi. Nastavljamo s velikim planovima i u ovoj godini – istaknuo je Horvatić.

Zagrebačka županija u suradnji sa Savezom, Ministarstvom poljoprivrede te Općinom Dubrava pokrenula je projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava koji će pružati sustavnu, stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke okupljenima u 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača na području Zapadne Hrvatske što obuhvaća i Grad Zagreb te osam županija.

– Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u Hrvatskoj, vrijedan više od 10,5 milijuna eura kojim će se osigurati budućnost razvoja. Naša Općina poznata je po dugogodišnjoj bogatoj poljoprivrednoj proizvodnji i po bavljenju stočarstvom. Imamo najbolje mljekare u Hrvatskoj, među kojima je i OPG Emina Burek te ćemo uvijek poticati razvoj poljoprivrede – istaknuo je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša. Dodao je i kako je bitno povezivanje u zajednički savez za jači nastup na tržištu, ali i prijenos znanja na mlade kao buduće generacije s još boljim rezultatima.

Savezu je u planu ove godine raditi i na povećanju broja farmi, povećanju broja kandidata iz županija, kao i povećati ljudski angažman, broj embriotransfera te riješiti probleme vezane za nedovoljnu pouzdanost genotipiziranih grla. Aktivno će sudjelovati u kreiranju i provedbi uzgojnog programa simentalske pasmine goveda, izdavat će uzgojnu dokumentaciju i upisivati grla u matične knjige, promovirat će rad HUSIM-a, uzgoja simentalske pasmine te educirati uzgajivače. U planu im je, također, zaposliti još dva djelatnika te uvesti članarinu od dva eura po kravi od iduće godine što će članovima donositi pogodnosti na usluge Saveza.

Nagrađeni najbolji bikovi

U sklopu programa Skupštine dodijeljene su i nagrade za najbolje bikove, a među laureatima su bili OPG Rajković za bika Milana iz Veterinarsko-stočarskog centra Banja Luka te dvije nagrade za bikove HUSIM PP i Winmeg OPG-a Imbrišić iz Centra za umjetno osjemenjivanje goveda iz Varaždina.

Savez je, usto, jedan od najaktivnijih hrvatskih stočarskih saveza priznat na međunarodnoj razini. Na Skupštini su s okupljenima podijeljene i nove informacije vezane za simentalsku pasminu te se raspravljalo o aktualnostima u sektoru.

storyeditor/2024-03-21/WhatsApp-Image-2024-03-21-at-13_57_03-3.jpeg Osijek među prvima u Hrvatskoj Uz aplikaciju briga o stablima na još višoj razini storyeditor/2024-03-22/smz_a_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_180324_111890722.jpg Sisačko-moslavačka županija nabavila i medicinsku opremu "Svi zaposlenici Doma zdravlja od sada će raditi u doista izvrsnim uvjetima" storyeditor/2024-03-22/a_bruxelles_foto_anita_zeko.jpg Konferencija o razvoju turizma održana u Bruxellesu "Virovitičko-podravska županija vrlo je dobar primjer razvoja turizma"