NEPODNOŠLJIV SMRAD

Razboljelo se Zmajevo oko

Općine
Zmajevo oko Fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Znači površina se naglo ohladi, i jednostavno samim time što je voda hladnija postane teža, potone i jezero se izokrene i znači ovaj sloj koji imamo dole pun sulfida ispod kemoklime, ispod 9 metara, to se digne gore, usput potroši sav kisik i pobije sve živo, objašnjava Neven Cukrov iz postaje Martinska s Instituta "Ruđer Bošković".

Rogozničko slano jezero "Zmajevo oko" ovih dana "pogađa" anoksija. Riječ je o prirodnoj pojavi tijekom koje otopljeni sumporovodik s dna prodire prema površini. Nedostatak kisika znači i kraj za organizame koji žive u jezeru.

Uz rubove jezera uginuli rakovi. Boja vode - žuto smećkasta. Ova je pojava prvi put viđena 1997. godine. Ovih dana treći put u posljednjih 19 godina. 

A u zraku nepodnošljiv smrad po sumporovodiku, odnosno po trulim jajima.
Razlog zamućenja - prirodni proces uvjetovan klimatskim promjenama. A kataklizma se dogodi doslovce preko noći.

Znači površina se naglo ohladi, i jednostavno samim time što je voda hladnija postane teža, potone i jezero se izokrene i znači ovaj sloj koji imamo dole pun sulfida ispod kemoklime, ispod 9 metara, to se digne gore, usput potroši sav kisik i pobije sve živo, objašnjava Neven Cukrov iz postaje Martinska s Instituta "Ruđer Bošković".

Za ljude, dodaje, nema nikakve opasnosti. A riblji fond će se obnoviti. Doduše, ne kao nekad.

Premda je Zmajevo oko izrazito bogato hranjivim tvarima. Ovakvi prirodni procesi nisu tolika rijetkost.

Postoji puno sličnih, ono što je kolega Cukrov rekao, to je zapravo malo Crno more. Crno more u malome. Obzirom da je zbilja specifično zbog izmjene morske vode i svega, privukao je i strane znanstvenike tako da se zbilja na njemu dobro radi, dodaje Cukrov.

A o laboratoriju na otvorenom dosad je napisano više od 20 znanstvenih i četiri doktorska rada. I bilo bi apsurdno, kažu nam znanstvenici, sprječavati pojave poput ove. Jer bi tada bila zaustavljena i brojna znanstvena istraživanja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje