Izbornik
Naslovnica Vijesti
Oborila ih raketa s okupiranog područja

25. godina od pogibije hrvatskih zrakoplovaca u Otoku

Obljetnica stradanja prvih zrakoplovaca u Otoku kod Vinkovaca
Foto: Večernji list
Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći na 2. prosinca 1991. godine kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov „Antonov“ srušen raketom zemlja-zrak „Cub“ ispaljenom iz okupiranog Orolika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u Otoku, kod Vinkovaca, danas je obilježeno 25. godina od pogibije hrvatskih zrakoplovaca. Toga dana poginuli su piloti Mirko Vukušić i Marko Živković te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat. Oni su, kao pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnoga voda Osijek, prilikom izvršavanja borbenoga zadatka poginuli kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja – zrak  ispaljenom s tada okupiranog područja.

Povodom obilježavanja  obljetnice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca Otok je preletio i borbeni zrakoplov Hrvatske vojske MiG 21. Obljetnicu su uveličali svojim nastupom i pripadnici akrobatske grupe Krila Oluje.

U Otoku je danas odana počast i za 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih tijekom Domovinskoga rata. Stoga je u ovome gradiću, nedaleko od Vinkovaca, otvoren i Ured hrvatskih branitelja dok je u Domu kulture organizirana izložba fotografija iz Domovinskoga rata.