Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Izložba studenata kulturologije "Gje je nestao moj grad?"

Apokaliptično predviđanje - Osijek će 2032. biti potpuno prazan

Izložba 'Gdje je nestao moj grad'
1/6
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Izložba je, simbolično, postavljena na autobusnom kolodvoru. A čim je najavljena u javnosti, "uzburkala duhove". Studenti su i profesori, pak, od početka svjesni da će izazvati reakcije, no ističu kako im je prvotni cilj upozoriti na ono što bi moglo uslijediti

Prazne ulice Osijeka na fotografijama gotovo da lede krv u žilama. Nema na njima vreve na trgovima, zaključani su poslovni prostori. "Živahna" je, pak, karta svijeta. Po njoj su razbacani portreti onih koji su se rodili, odrastali, pa i završili fakultet u Osijeku te spakirali kovčege i odselili "trbuhom za kruhom" u inozemstvo. Godina je 2032., i posljednji stanovnici napuštaju Osijek. To apokaliptično predviđanje tema je izložbe "Gdje je nestao moj grad?", a koju potpisuje 11 studenata druge godine diplomskog studija kulturalnog menadžmenta, pri Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku. Završni im je to, zapravo, ispit iz kolegija Menadžment muzeja i izložbi. Sve se zbiva pod mentorskom palicom profesora doc. art Anđelka Mrkonjića i asistenta Tomislava Levaka.

Izložba je, simbolično, postavljena na Autobusnom kolodvoru Osijek.

– Referiramo se na izmišljenu 2032. godinu, kada će, kako mi u izložbi pretpostavljamo, naš grad biti prazan. Koliko je to realno? S obzirom na današnju situaciju, vrlo je realno. Nastave li se mladi ovako intenzivno iseljavati, pitanje je tko će ostati – ispričala nam je ranije studentica Matea Milinković.

Točan broj iseljenih javnosti nije poznat, ne znaju ga ni vlasti, ni državne ni lokalne. No, barata se podatkom da je, kako navode studenti, oko 22.000 ljudi iselilo iz Slavonije i Baranje u posljednjih šest mjeseci.

Čim je najavljena u javnosti, izložba je "uzburkala duhove". Studenti su i profesori, pak, od početka svjesni da će izazvati reakcije, no ističu kako im je prvotni cilj upozoriti na ono što bi moglo uslijediti. Na koncu, oni sami ne žele postati dio tužne statistike iseljenih.

- Svi okreću glavu, misleći da to nije njihov problem, a mi želimo osvijestiti javnost, i to ne samo naše dobi, nego i starije, a posebno one koji planiraju otići – poručuju studenti.

Izložba će biti otvorena samo tri dana, od četvrtka navečer do nedjelje.