Izbornik
Naslovnica Vijesti
Milijun koraka do Vatikana

Branitelji papi Franji nose šešir, tkanicu i šlinganu košulju

Skupina branitelja iz Nove Gradiške krenula pješke u Vatikan
1/5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Osam branitelja do Vatikana će putovati 35 dana, nakon čega će ih na zajedničkoj audijenciji 5. travnja primiti papa Franjo

Skupina od osam hrvatskih branitelja pješice je danas iz Nove Gradiške krenula na 900 kilometara dug put do Vatikana. Ondje će se pokloniti Svetom ocu i zahvaliti mu na svemu što je Sveta stolica učinila za Hrvatsku, osobito u pogledu međunarodnog priznanja.
Put će trajati 35 dana, nakon čega će ih na zajedničkoj audijenciji 5. travnja primiti papa Franjo. Tom prilikom darovat će mu slavonski šešir, tkanicu i šlinganu košulju ukrašena zlatovezom u drvenoj škrinji sa slavonskim motivima kao simbol zahvalnosti Hrvata.

- Za hodočašće smo se pripremali gotovo dva mjeseca, a posvetili smo ga svim poginulim i nestalim braniteljima i njihovim obiteljima. Nadam se da ćemo svi izdržati put i doći do cilja – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nove Gradiške Arsen Granda.

Podršku hodočasnicima dali su brojni građani, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga te gradonačelnik Vinko Grgić. Zahtjevan put vodit će ih preko Zagreba, Zadra i Splita, odakle će se brodom prevesti do Ancone, a zatim nastaviti pješice prema Rimu. Dnevno će pješačiti 35 kilometara. Sve što im se bude događalo tijekom puta branitelji će pretočiti u dokumentarni film "Milijun koraka", kojeg će snimiti hodočasnik Alen Kocić.