Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Na tržištu vrijede nula kuna

Branitelju dali dionice u vrijednosti 18.400 kuna koje ne može prodati

Branitelj Miško Balog
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Bio sam četiri godine u ratu, svima su puna usta branitelja i njihovih povlastica, a eto kako ta prava na kraju ispadnu, kaže Miško Balog

Kada je 65-godišnji Miško Balog iz Malog Budaševa pokraj Siska, kao branitelj Domovinskog rata s utvrđenim stupnjem invalidnosti od 20 posto, podnio zahtjev za dodjelom dionica, koje mu kao hrvatskom branitelju pripadaju prema zakonu, nije se nadao tome da ne dobije ništa.

Zahtjev podnio 2015.

U biti, Centar za restrukturiranje i prodaju je ispunio zakonsku obvezu i ustupio mu dionice vrijedne 18.400 kuna iz svog portfelja, no te dionice u biti ipak ništa ne vrijede jer ih nema kome prodati.

Zahtjev je Balog podnio 2015., a dionice su mu ustupili ovog ljeta. Riječ je o 1174 dionice crikveničkog Jadrana, nominalne ukupne vrijednosti 11.740 kuna te 18 dionica splitske Dalme, nominalne vrijednosti 6660 kuna.

– Brokeri su mi rekli da za Jadran nema nikakvog interesa, da se s njima ne trguje, a ni sama tvrtka nije zainteresirana za kupnju, a isto je i s Dalmom koja je u predstečajnoj angodbi. Dakle, ispunili su zakonske uvjete i dali mi bezvrijedne dionice “vrijedne” 18.400 kuna - govori nam Balog.

Dodaje Miško kako zna on da od ovog teksta neće imati neke koristi, i da je tako kako je.

Povlastice samo na papiru

– No, želim da svi vide kako se država ponaša. Bio sam četiri godine u ratu, svima su puna usta branitelja, nameće nam se u javnosti da imamo svakakva prava. Kažu branitelji ovo, branitelji ono, a eto kako ta prava i naše “povlastice” na kraju ispadnu. Dobijemo dionice koje vrijede samo da se bace u koš. Smiješno... - kaže Balog.

Dodaje kako zna da država skuplje dionice čuva za pokrivanje dugova, i za podmirenje vlastitih apetita, no misli i kako se 18.400 kuna vrijednijih dionica ipak moglo naći. Zanimljivo je i kako je Balog od tog istog Centra dobio izlist s popisom dionica koje dobija, a pored njih je, uz nominalnu vrijednost, uredno bilo napisano – tržišna vrijednost nepoznata.

No, trenutačno je ona ipak poznata – nula kuna - jer za njih Balog sada ne može ništa dobiti.