Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nekvalitetan zrak

Brodski ekološki aktivisti prijete građanskim neposluhom

Rafinerija nafte Brod
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Ekološka dozvola prekosavskoj Rafineriji nafte istječe 6. prosinca, a ako se produlji do 2020. godine, aktivisti najavljuju velike akcije nezadovoljnih građana

Ekološke udruge iz Slavonskog Broda upozoravaju kako problem sa zagađenjem zraka u ovom gradu opet poprima alarmantne razmjere. Mjerna postaja u naselju Jelasu u nedjelju je tako ponovno bila "u crvenom". Izmjerene su visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2,5 od 147 te benzena od 14,6 mikrograma, a najveći indeks onečišćenja iznosio je čak 137,8 bodova. Ekološka dozvola prekosavskoj Rafineriji nafte istječe 6. prosinca, a ako se produlji do 2020. godine, aktivisti prijete građanskim neposluhom.

- Novu hrvatsku Vladu očekuje vruća jesen jer Brođani već osam godina pate. Uskraćena su nam ustavom zagarantirana prava na čist zrak i zdrav život i to se mora brzo ispraviti. Ne dopuštamo da nam nekvalitetan zrak još pet godina zagorčava život – rekao je Peter Tot-Đerđ iz udruge Eko-Integral. Iz udruga su najavili kako će već krajem ovog mjeseca organizirati mirne prosvjede kod graničnog prijelaza i rafinerijskog mosta, a zatim i mnogo snažnije zajedničke akcije nezadovoljnih građana.