Izbornik
Naslovnica Vijesti
Očuvanje nasljeđa

Česi su pokrenuli prvu električnu centralu i pivovaru u Sisku

Češka beseda Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Česi su na područje Siska počeli dolaziti sredinom 19. stoljeća. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Sisku živi 96 Čeha

Češka beseda Sisak krajem proteklog tjedna organizirala je 6. Dane češke kulture u Sisku. Kako nam u udruzi kažu, cilj je te manifestacije pomoći očuvanju češke tradicije među sisačkim Česima i Siščanima čeških korijena, a koja je uistinu velika.

Česi su na područje Siska, kao i cijele Hrvatske, počeli dolaziti sredinom 19. stoljeća, a prema zadnjem popisu stanovništva, na području Siska živi 96 osoba koje se deklariraju Česima. No u prošlosti je utjecaj Čeha na Sisak bio jako veliki.

– S obzirom na to da su dolazili iz razvijenijeg dijela tadašnje Austro–ugarske monarhije, Česi su znatno unaprijedili život sredina u koje su dolazili. U Sisak je, recimo, došao Čeh dr. Antun Gutschy polovicom 19. stoljeća i unaprijedio rad u tadašnjoj bolnici. Čeh Novak utemeljio je 1855. prvi industrijski pogon u gradu – pivovaru, čiji ostaci i danas postoje u Pogorelcu. Vlasnik prve sisačke električne centrale bio je František Křižík, a i nekoliko prvih upravitelja bili su Česi. František Medřicky bio je najvažniji glazbenik u Sisku između dvaju svjetskih ratova, bio je dugogodišnji zborovođa HPD Danica i kapelnik Građansko–željezničarske glazbe – govori nam Irinka Vidović, predsjednica Češke besede Sisak.

Češka beseda u Sisku je osnovana 1928. i djelovala je do početka Drugog svjetskog rata. Rad je obnovljen 2004. i okuplja trenutačno 152 člana, među kojima su sisački Česi, Siščani čeških korijeni i svi drugi kojima je draga češka tradicija i kultura.

– Imamo pjevačku skupinu, dječju folklornu skupinu, žensku folklornu skupinu i kazališnu skupinu, koje godišnje nastupe i do 35 puta – dodaje Irinka Vidović.

Protekli tjedan tako su organizirali predavanje o povijesnim vezama Hrvatske i Češke te večer pjesme i plesa, a najviše je pozornosti privukla izložba “Tragovi nasljeđa” koja se u prostorijama Češke besede na Trgu grada Heidenheima 1 može razgledati svaki dan u večernjim satima uz posebnu najavu.