Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Nikad više umrlih

Crni siječanj: pokopali 156 osoba, čak 58 više nego prošle godine

Red sprovoda
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Osim Splita, veći broj ispraćaja u siječnju i veljači bilježe i u Sisku, Čakovcu, Osijeku, Đakovu...

Iz svih dijelova Hrvatske stižu crne brojke o drastičnom povećanju broja posljednjih ispraćaja u siječnju i prvim danima veljače. Val hladnoće koji je najviše pogodio kronične bolesnike, posebno one s oboljenjima srca i krvnih žila,uzeo je danak.

Na splitskom groblju Lovrinac je tijekom siječnja ove godine obavljeno 156 pokopa, čak 58 više nego u siječnju prošle godine!

– Situacija se sad normalizirala. Za ukop više ne treba čekati, obavljamo ih dan za dan – rekao nam je Petar Bilobrk, direktor Lovrinca.

U prvoj polovici siječnja na Lovrincu su organizirali čak osam pokopa dnevno, dok je uobičajen kapacitet, četiri. Na pogreb su članovi obitelji pokojnika trebali čekati i do osam dana.

– Zahvaljujem građanima na razumijevanju jer nije lako kada ti bližnji premine, a onda se mora danima čekati pogreb – ističe Bilobrk.

Kobne nagle promjene temperatura

I na sisačkom području broj umrlih u posljednja dva mjeseca veći je nego inače. – Lani smo imali ukupno 636 sprovoda, dakle prosječno 53 mjesečno, a u prosincu smo imali 70 sprovoda, što je dosta više nego je uobičajeno. U siječnju ove godine imali smo 67 sprovoda – kaže Slobodan Ljubičić, direktor Gradskih groblja Viktorovac, koje uz sisačko središnje groblje pokriva i okolna sela.

Na posljednji počinak ispraćeno je u siječnju 118 Osječana, 22 više nego u istom mjesecu prošle godine.

– Povezujemo to s promjenama vremena. Nije problem ako je duže vremena hladno ili toplo, ali kad dolazi južina, već se znamo polako pripremati – kaže Saša Ljubojević, direktor Ukopa.

Kad nema većih oscilacija u temperaturi, sprovoda je manje. – To govorimo iz iskustva, ništa to nije znanstveno dokazano. Na žalost, pokazalo se više puta da smo u pravu – zaključuje.

I liječnici kažu da nagle promjene temperatura mogu biti kobne za teške kronične bolesnike. Zvona za sahranu češće su odjekivala i u Đakovu, gdje je u prvih 40 dana ove godine preminulo 36 osoba, 14 više nego lani. I oni to objašnjavaju hladnoćom. Na groblju u Čakovcu u siječnju su imali 36 ukopa, a u siječnju prošle godine 13. – U prosjeku imamo od 55 do 58 ukopa tijekom mjeseca, a u siječnju smo imali čak 84. Ljudi kažu da je to zbog hladnog vremena i niskih temperatura, te dosta neugodne gripe – napominje Stjepan Turković, direktor karlovačkog Zelenila.

Službeni podaci u travnju

Na gradskom groblju u Krapini u siječnju prošle godine imali su 10 ukopa, a ovog 12. U prvih deset dana veljače imali su ih već šest, kaže Tomislav Puljek, referent pogrebnih poslova. Koprivnički Komunalac je u siječnju imao 47 ukopa, čak 19 više nego u siječnju prošle godine.

U prvih deset dana veljače prošle godine bilo ih četiri, a ove godine već 12. U Ogulinu su u siječnju imali gotovo dvostruko više ukopa, a u Varaždinu je broj porastao s 49 na 68. U maticu umrlih u 2016. godinu upisano je 52.034 osobe, 25.717 muškarac i 26.313 žena, a godinu prije u maticu umrlih je bilo upisano 56.908 pokojnika. Podatke za prvo tromjesečje ove godine Ministarstvo uprave moglo bi objaviti u travnju ili svibnju.