Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Dotrajali sustav

Dio Karlovca bez grijanja zbog kvara na 35 godina starom vrelovodu

Vrelovod
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Dežurna ekipa Gradske toplane tek je oko podneva iskopala zemlju da može pristupiti saniranju puknutog toplovoda, a pretpostavlja se da će Grabrik, ne dođe li do kojeg novog kvara, grijanje dobiti do večernjih sati

Dijelovi Karlovca u nedjelju su bili bez grijanja zbog kvarova na 35 godina starom vrelovodu Gradske toplane, nakon popravka su stanovnici Novog centra i Luščića dobili grijanje, a u gradskoj četvrti Gabrik očekuje se do kraja dana.

Kvarovi su se dogodili u noći sa subote na nedjelju i u nedjelju prije podne. Prema riječima direktorice Gradske toplane Ivane Fočić još su tijekom noći i ujutro na tri mjesta na vrelovodu u Meštrovićevoj ulici popravljena puknuća zbog kojih grijanje nisu imale gradske četvrti Novi centar, Luščić i Grabrik.

I dok su Novi centar i Luščić dobili grijanje, dogodilo se novo puknuće glavnog voda u najmnogoljudnijem karlovačkom kvartu Grabriku. Dežurna ekipa Gradske toplane tek je oko podneva iskopala zemlju da može pristupiti saniranju puknutog toplovoda, a pretpostavlja se da će Grabrik, ne dođe li do kojeg novog kvara, grijanje dobiti do večernjih sati.

Ulaganje u Gradsku toplanu

Ova zima, kaže direktorica Gradske toplane Ivana Fočić, pokazuje da hitno moramo na razini Grada, koji je vlasnik Gradske toplane, donijeti strategiju ulaganja u nužno održavanje vrelovoda i ostalih dotrajalih sustava Gradske toplane.

- U tom smislu nastojim doći do nadležnog Ministarstva energetike i ministra kako bismo ukazali na problem financiranja takve, za nas nužne investicije, koja bi ugrubo za obnovu dijela vrelovoda iznosila najmanje pet milijuna eura. Novac za to postoji u EU fondovima za energetiku, Ministarstvo ga i povlači, ali po njegovim kriterijima taj novac je dostupan samo za velike gradove, a Karlovac nije ušao među njih jer mu nedostaje oko pet tisuća stanovnika - rekla je Fočić.

- Hoće li i može li Ministarstvo išta učiniti na izmjeni tih kriterija da nam pomogne barem s nekim inicijalnim srestvima, ne mogu reći dok ne obavimo s njima razgovor na tu temu - kazala je Ivana Fočić.