Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Korčulanska psihologinja Maja Bonačić:

'Djeci treba igra s roditeljima, a ne mobitel'

Maja Bonačić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Poznata korčulanska psihologinja i triatlonka u Slavonskom je Brodu održala zanimljivo predavanje "Vratimo djeci izgubljeno djetinjstvo", na kojemu je zainteresiranim roditeljima pokušala odgovoriti na pitanja koliko je igra važna za dječji intelektualni i emocionalni razvoj, koje su prednosti i nedostaci korištenja tehnologije u dječjoj dobi, možemo li spojiti "naše" i moderno djetinjstvo te kako djeci dati pravi vjetar u leđa da iskoriste sve svoje sposobnosti i odrastu u sposobne i zadovoljne ljude

Dijete će dulje pamtiti kvalitetno provedenih pola sata s roditeljima, nego tablet kojeg će te mu kupiti – poručila je Maja Bonačić, predsjednica udruge "Oblačić". Poznata korčulanska psihologinja i triatlonka u Slavonskom je Brodu održala zanimljivo predavanje "Vratimo djeci izgubljeno djetinjstvo", na kojemu je zainteresiranim roditeljima pokušala odgovoriti na pitanja koliko je igra važna za dječji intelektualni i emocionalni razvoj, koje su prednosti i nedostaci korištenja tehnologije u dječjoj dobi, možemo li spojiti "naše" i moderno djetinjstvo te kako djeci dati pravi vjetar u leđa da iskoriste sve svoje sposobnosti i odrastu u sposobne i zadovoljne ljude.

Prema njezinim riječima, današnja djeca imaju mnogo emocionalnih problema, a anksioznost, depresivnost pa čak i suicid su u porastu. Veliku ulogu u cijelom sustavu imaju roditelji koji svom djetetu uvijek žele dobro, ali u svom nastojanju često i griješe, jer radeći sve umjesto djeteta ne dopuštaju mu da se razvija. Umjesto što "ulažu" u njihove intelektualne sposobnosti, trebaju ih pripremati za ono što ih čeka u budućnosti, a najbolji način za to je – igra. Svoje zaključke temelji na znanosti i praksi.

–  Mobitel nije osnovno ljudsko pravo jednog djeteta. Ako roditelj kaže ne može, onda ne može. Međutim, tada se trebamo mi igrati s djecom, prateći pritom koliko god je to moguće njihov izbor. Djeca će zajedničko vrijeme s roditeljem u 90 posto slučajeva izabrati prije mobitela i tableta, jer je to nešto što joj danas kronično nedostaje – kaže Maja Bonačić.