Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ulaganja

Dograđuju se tri hotela, Karlovac dobiva 200 novih ležaja

Hotel Central, Karlovac
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Trenutačno je u Karlovcu 45 smještajnih kapaciteta, ali svaki je novi ležaj dobrodošao

Tijekom godine napokon bi trebala početi obnova Hotela Central u karlovačkoj Zvijezdi. Vlasnik, Jozo Kaleb, dobio je pravomoćnu građevinsku dozvolu prošlog mjeseca po kojoj može obnoviti hotel izgrađen na kraju 19. stoljeća i u kojem želi urediti 24 sobe s oko pedesetak ležaja u što planira uložiti oko dva milijuna eura. U poslu će ga pratiti konzervatori, no uređenje hotela od velikog je značaja jer će to biti prvi hotel u srcu, inače derutne karlovačke Zvijezde koji će svakako oživjeti centar grada, ali i otvoriti 15 novih radnih mjesta.

No, osim njega, građevinske dozvole za gradnju novih smještajnih kapaciteta u Karlovcu imaju i vlasnik Šu-Šu puba koji bi gradio hotel u Mačekovoj ulici te Hotel Europa koji planira dograditi kompleks s dodatnih pedesetak ležajeva, a otvorenje je planirano za sredinu iduće godine. Postoji i interes tvrtke Star turist za gradnjom hotela u gradskoj četvrti Banija. Time bi grad dobio oko 200 novih smještajnih kapaciteta, obzirom da se svake godine povećava i broj privatnih iznajmljivača.

Najviše turista iz Južne Koreje

- Karlovcu jako nedostaju smještajni kapaciteti i svaki novi ležaj dobro je došao. Trenutno na popisu imamo 45 smještajnih objekata na gradskom području; to su osim hotela i hostel, te privatni iznajmljivači s oko 450 ležaja. Obzirom da svake godine imamo sve više turista, samo je lani broj turista povećan za 20 posto, ali i posjetitelja, potrebe za smještajem su sve veće, iako turisti još uvijek ostaju po 1,5 dana u Karlovcu. No, osim zbog blizine Plitvica kamo odlaze, u Karlovac se sve češće dolazi i zbog niza kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Primjerice, za nedavnog EU kupa u kickboxingu u Karlovcu, gdje je sudjelovalo oko 1600 natjecatelja, svi su smještajni kapaciteti u gradu i okolici bili puni, pa je organizator dio gostiju smjestio i u zagrebačkim hotelima – doznajemo od Anđelke Mađar, voditeljice administrativnog marketinga i TIC-a u Turističkoj zajednici Karlovca.

U 2016. godini bilo je 32.298 dolazaka, odnosno 47.220 noćenja. To je u odnosu na 2015. godinu 20 posto više noćenja i 18 posto više dolazaka. Od stranih turista najviše je onih iz Južne Koreje koji u Karlovcu noće u 20 posto slučajeva. Slijede gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Austrije, SAD-a, Češke i Mađarske. Veliki hit  je i karlovački slatkovodni akvarij. U TZ-u svakodnevno imaju niz upita o akvariju.

- Zovu ljudi iz čitave Hrvatske t uz akvarij, žele pogledati još nešto u gradu pa ih upućujemo da pogledaju Zvijezdu, muzej na Turnju, Stari grad Dubovac, odnosno čitav grad. Zadnjih godina često nam se javljaju i gosti koji dolaze biciklima; tako putuju Europom ili kao kamperi odsjedaju u blizini grada. Ljeti postoji i interes za događanja na otvorenom pa i za gradsko kupalište. Svima savjetujemo da uz pomoć vodiča, a u Karlovcu imamo i vodiče za obilazak grada na biciklima, te za obilazak akvarija, obiđu čitav grad i naše restorane – dodaje Anđelka Mađar iz karlovačkog TZ-a. Sustav javnih, nextbike bicikala počeo je raditi od početka ožujka i on je dodatak i turističke ponude grada.