Izbornik
Naslovnica Vijesti
‘Glas ZA Mrežnicu’

Ekolozi štite Mrežnicu od gradnje hidroelektrana

Kupalište Mrežnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nevladine ekoudruge pokrenule su kampanju "Glas ZA Mrežnicu", koja će se održati 10. rujna na gradskom kupalištu na Mrežnici u Dugoj Resi, kako bi upozorile na devastaciju te rijeke

Nevladine ekoudruge upozoravaju da je prostorni plan Karlovačke županije omogućio gradnju brojnih minihidroelektrana te time i devastaciju rijeke Mrežnice. Zato su pokrenuli kampanju “Glas ZA Mrežnicu”, koja će se ove subote 10. rujna održati na gradskom kupalištu na Mrežnici u Dugoj Resi gdje organiziraju brojne aktivnosti; skok u Mrežnicu, izložbu slika rijeke, edukaciju, demonstraciju spašavanja na divljim vodama te regatu u kojoj će sudjelovati i pjevačica Sanja Doležal, koja ima vikendicu na obali rijeke i želi da se sačuva vrijednost Mrežnice i njezina čak 93 sedrena slapa.

Ugrožavaju turistički potencijal

– Velik je interes za gradnju hidroelektrana na Mrežnici kroz obnovu mlinica kojih je, baš zbog slapova, nekada bilo puno na rijeci. No, hidroelektrane imaju velik utjecaj i ugrožavaju turistički potencijal rijeke oko koje je lani ostvareno 30.000 noćenja. Nekada su mlinice koristile mali potencijal vode i bile važne u očuvanju sedre i vodotoka, a danas imamo primjere gradnje hidroelektrana znatno većeg kapaciteta koje uništavaju rijeku – kazala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria. Dobar je primjer, kažu ekolozi, hidroelektrana Mataković gdje investitor nije značajno utjecao na slap i ekosustav rijeke, dok je loš primjer mini HE Dabrova dolina na slapu Šušnjar gdje je investitor uklonio dio sedrenih barijera zbog kanala za dovođenje vode u turbinu. Tu se planira i gradnja mini HE Dora – kazao je Bruno Banjavčić iz građanske inicijative Volimo Mrežnicu, što bi ugrozilo najveći slap na Mrežnici.