Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ministarstvo regionalnog razvoja

Grad Šibenik prijavio dva projekta za povećanje kvalitete života na otocima

otok Žirje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Projektom sanacije nerazvrstane ceste na Žirju obnovila bi se stara i dotrajala cesta na tom otoku, koja spaja uvalu Muna sa selom, a prolazi pored bivše škole i spaja se na državnu cestu

Grad Šibenik se s dva komunalna projekta prijavio na javni poziv za Program razvoja otoka za 2017. u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a cilj programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima, kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti.

Projektom sanacije nerazvrstane ceste na Žirju obnovila bi se stara i dotrajala cesta na tom otoku, koja spaja uvalu Muna sa selom, a prolazi pored bivše škole i spaja se na državnu cestu. Cesta je duga 820 metara, prosječne je širine 4,6 metara, te je izrađena od betona 70-ih godina prošlog stoljeća. Procijenjena vrijednost projekta je oko 600 tisuća kuna, a očekivano sufinanciranje 60 posto.

Projektom sanacije puta i šetnice na otoku Kapriju završila bi se šetnica u dužini 40 metara i širini 3,5 metara u sjevernoj uvali otoka. Šetnica bi omogućila lakši pristup domicilnih stanovnika do svojih terena te uređenje obale koja je nepristupačna zbog svog terena. Planiran je spoj završetka šetnice s postojećom pješačkom stazom, koja spaja sjevernu obalu s drugom stranom otoka, sve do groblja, u dužini od 192, širine 3 metra. Procijenjena vrijednost projekta je do 200 tisuća kuna, a očekivano sufinanciranje 65 posto.

Iz istog natječaja Grad Šibenik je prije dvije godine dobio 65 posto sredstava kojima su izgrađena dva potpuno nova i opremljena dječja igrališta na otocima Krapnju i Žirju. Rezultati ovogodišnjeg javnog poziva se očekuju kroz travanj.