Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zadovoljio bi najviše standarde

Grade helidrom kod Opće bolnice uz pomoć SAD-a

Vojni helikopter
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ideja o helidromu uz Opću bolnicu Karlovac postoji već godinama, ali dosad nije bilo novca za njegovu gradnju

Gradnja helidroma pokraj karlovačke bolnice bila je jedna od tema razgovora veleposlanice SAD-a Juliete Valls Noyes s predstavnicima Karlovačke županije i Grada Karlovca. Ideja o helidromu i lokacija za njega na tratini uza zgradu bolnice postoji u planovima već godinama. No, do sada nije bilo novca za realizaciju projekta.

– Dr. Ervin Jančić, ravnatelj karlovačke Opće bolnice, istaknuo je potrebu gradnje helidroma kod Opće bolnice Karlovac za civilne, ali i vojne potrebe, dakle i u slučaju, ne daj bože, neke nesreće na vojnom poligonu u Slunju, i kontakti su u tom smjeru već uspostavljeni – kazao je karlovački župan Ivan Vučić.

Helidrom bi uskoro mogao biti sagrađen uz pomoć SAD-a, a zadovoljio bi najviše standarde. Helikopteri bi pokraj karlovačke Opće bolnice mogli slijetati u svim vremenskim uvjetima pa i noću, vojni i civilni, kako bi pacijenti dobili što bolju medicinsku skrb u karlovačkoj bolnici ili u nekom od KBC-a. S obzirom na to da karlovačkoj bolnici gravitiraju i stradali u prometnim nesrećama na autocestama prema Jadranu, gradnja helidroma tim je potrebnija. Cijena helidroma se za sada ne zna, s obzirom na to da će se prijašnji planovi mijenjati i prilagoditi modernim standardima.

O čemu se, osim o helidromu, još razgovarala s američkom veleposlanicom, nije rečeno. Naznačeno je samo da se nije razgovaralo o dolasku još američkih vojnika na vojni poligon u Slunj, te da se na pomoć SAD-a lokalnoj samoupravi i dalje može računati.