Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ne smiju primati dodatnu naknadu

Gradonačelnik i zamjenice prijavljeni zbog božićnica i regresa

Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Prema zakonu, profesionalno zaposleni dužnosnici ne smiju primiti dodatnu naknadu za javnu dužnost, navode u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Bjelovara Antuna Korušeca zbog primitka jubilarne nagrade, dara za Uskrs, božićnice i naknade za godišnji odmor od 30. travnja 2011. do 18. lipnja 2015. u iznosu od ukupno 12.400 kuna. Postupak se iz istog razloga pokreće i protiv njegovih zamjenica Lidije Novosel i Jasne Višnjević, koja su u tom razdoblju primile po 5300 kuna.

Prema zakonu, profesionalno zaposleni dužnosnici ne smiju primiti dodatnu naknadu za javnu dužnost, navode u Povjerenstvu koje je dužnisnike pozvalo da se očituju o prijavi. Uputom Ministarstva uprave iz lipnja 2015. utvrđeno je da načelnici, gradonačelnici i župani, te njihovi zamjenici, osim zakonom utvrđenog oprava na plaću i staž osiguranja, imaju pravo i na naknadu stvarnih materijalnih troškova poput prijevoza, dnevnica i službenog mobitela. Lokalnim dužnosicima, tumače u Povjerenstvu, ne pripada pravo na bilo kakve dodatke na plaću, osim uvećanja od pola posto za svaku godinu radnog staža.