Izbornik
Naslovnica Vijesti
Stane 7000 paleta

Heineken u Karlovcu otvorio zeleno skladište

Zeleno skladište, Heineken
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
To je, nakon gradnje pročistača, smanjenja korištenja vode i električne energije u proizvodnji, najnoviji doprinos tvrtke održivom poslovanju i zaštiti okoliša

Čak 2,7 milijuna eura vrijedno je takozvano zeleno skladište, jedino te vrste u Hrvatskoj, izgrađeno u krugu tvornice Karlovačka pivovara, odnosno Heineken Hrvatska. Prema riječima Valentine Belavić, direktorice Sektora lanca opskrbe u Heinekenu Hrvatska, po prvi put u Hrvatskoj primijenjena je metoda u kojem je iskop temelja 50 posto manji od uobičajenog, što je i pet tisuća tona manje zemlje na odlagalištima.

Skladište je energetski učinkovito, ima certifikat A+, vanjski zidovi su od negorivog materijala koji se može reciklirati, krovni pokrov je izrađen od termoizolacijskih panela, dok je i LED rasvjeta energetski učinkovita. Novo skladište za gotove proizvode završeno je u roku od sedam mjeseci i to prema principima 'zelene gradnje' što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i kod korištenja same zgrade. To je, nakon gradnje pročistača, smanjenja korištenja vode i električne energije u proizvodnji, najnoviji doprinos tvrtke održivom poslovanju i zaštiti okoliša. U novo skladište stane čak 7.000 paleta s gotovim proizvodima, površine je 5.200 kvadrata, visine 11 metara.

- Ovako izgrađeno skladište je jedinstveno u Hrvatskoj, ali i u Europi, jer samo u još jednoj zemlji u Europi Heineken ima ovakvo skladište. Ovo u Karlovcu je toliko veliko da će nam znatno pomoći u poslovanju. Uklonit ćemo sve šatore pod kojima smo do sada držali gotove proizvode i sve ćemo skladištiti u zelenom skladištu. Inače, u karlovačkoj proizvodnji radi 150 radnika koji godišnje proizvedu gotovo milijun hektolitara pive, a imaju još 200.000 hektolitara uvoznih proizvoda – poručila je Valentina Belavić.

U tvrtki su najavili i nove 'zelene' projekte; nabavu novih električnih viličara, ekološki prihvatljivijih i sigurnijih, pa će tvrtka dobiti i punionicu baterija električnom energijom.