Izbornik
Naslovnica Vijesti
Posljedice neizglasavanja proračuna za 2017.

I drugi put povjerenik Vlade u Dubrovniku

Andro Vlahušić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Andri Vlahušiću, gradonačelniku Dubrovnika, i prije dvije godine nije izglasan proračun, ali je opet pobijedio na izborima

Iako je do lokalnih izbora ostalo samo pet mjeseci, u nekim gradovima i općinama zaključili su da je i to previše za aktualne gradonačelnike i načelnike, pa su im uskratili glasove za proračun za 2017. Nakon Splita, Dubrovnika, Daruvara, Milne, Varaždinskih Toplica, Velike Kopanice, Sinja..., bez proračuna ostao je i Varaždin, gdje je HNS-ovcu Goranu Habušu za prolaz nedostajao jedan glas – ključni, 13.

– Neozbiljno je i neodgovorno da se temeljni dokument grada pokušava donijeti onako kako su to pokušali vijećnici SDP-a i HNS-a – rekao je šef oporbenog HDZ-a Damir Habijan.

Bez novih investicija

Habušu nije preostalo drugo nego po hitnom postupku sazvati novu sjednicu i na isteku godine predložiti privremeno financiranje, koje je uz 13 glasova i izglasano, čime je izbjegnut dolazak Vladina povjerenika koji bi Gradsku upravu držao na hladnom pogonu do svibanjskih izbora. Prema zakonu, nakon što se ne izglasa proračun, gradonačelnici i načelnici imaju priliku do kraja kalendarske godine predložiti i iskamčiti privremeno financiranje, kao što je to učinio Habuš u Varaždinu, pa i Ivo Baldasar u Splitu, no proračun se u tom slučaju mora donijeti u roku od tri mjeseca.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Povjerenik sigurno stiže u Daruvar i Dubrovnik, i to odmah nakon Nove godine. No, “vječni” Andro Vlahušić (HNS) najavljuje da to nije njegov kraj. Očekuje da će srušiti tzv. lex Vlahušić i ponovno se kandidirati, pa i pobijediti, na lokalnim izborima. Povjereniku, kaže, ostavlja punu blagajnu, plaćene račune i 25 milijuna kuna. Ovo je već drugi put u jednom izbornom ciklusu da Dubrovnik dobiva povjerenika. Prije dvije godine Vlahušiću također nije izglasan proračun, no ponovno je pobijedio na izborima. Kako se uopće biraju povjerenici koji upravljaju gradom ili općinom do izbora?

Bivši ministar uprave Arsen Bauk (SDP) pojašnjava da uredi državne uprave odmah na početku godine u Ministarstvo uprave šalju popis jedinica lokalne i područne samouprave koje nisu donijele proračune. Ministarstvo potom Vladi predlaže povjerenika.

– Vlada te prijedloge može, ali i ne mora prihvatiti. Naša je praksa bila da to uglavnom budu nestranačke osobe, zaposlenici Ureda državne uprave u županijama, uz poneke iznimke koje se na kraju nisu pokazale dobrim rješenjem (smijeh). Neki misle da će im to što će biti povjerenici donijeti veće šanse na izborima – kaže Bauk. Povjerenici će ovaj put na dužnostima ostati oko pet mjeseci, dva mjeseca dulje nego inače jer neće biti prijevremenih izbora, već će se pričekati redovni u svibnju.

– Vlada za povjerenika može izabrati koga god želi. No, tko zna, možda se u Vladi posvađaju i ne uspiju dogovoriti – pecnuo je Bauk.

Povjerenik ne može donositi proračun i ne smije raspolagati imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja prije preuzetih obveza. Nema novih investicija. Povjerenik stiže i u Milnu na otoku Braču. Vijećnici su odbili prihvatiti predloženi proračun gradonačelnice Ane Marije Rošin (HDZ) koja je prije dvije godine na izvanrednim izborima prekinula višegodišnju vladavinu SDP-ovca Frane Lozića.

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Odbili trostruko viši proračun

Sinj također dobiva povjerenika. Gradsko vijeće prošli je petak drugi put odbilo proračun gradonačelnice Kristine Križanec, članice Nezavisne liste dr. Stipice Jadrijevića.

Ni zastupnica u prošlom sazivu Sabora Ružica Vukovac (Most) nije uspjela progurati proračun u općini Velika Kopanica koju vodi. Za 2017. predložila je gotovo trostruko viši proračun od ovogodišnjeg, što je dijelu vijećnika bilo dovoljno da ga nazovu prenapuhanim, načelničinim oruđem u izbornoj godini. Od 13 vijećnika koliko ih ima Općinsko vijeće, sedmero ih je s liste Ružice Vukovac, no ruku je za proračun podiglo samo njih petero. Čak je i predsjednica Općinskog vijeća s njezine liste glasala protiv zajedno s oporbom koju čine HDZ, HDSSB i HSP AS.