Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gari Cappelli:

'Iduće će godine hrvatskom turizmu trebati 12.000 radnika više nego ove'

Dubrovnik turisti
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Temelj ruralnog turizma seoska domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju mogućnost kroz turizam plasirati svoje proizvode i poljoprivredne proizvode iz svog okruženja, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli na okrugom stolu Quo vadis ruralni turizam - zašto je bolje ostati?

Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, ali ruralni turizam čini svega dva posto udjela u ukupnom turističkom prometu, rečeno je u srijedu na okrugom stolu "Quo vadis ruralni turizam - zašto je bolje ostati?"  

Organizatori skupa su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj i HF Eko Etno Grupa.  

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako je kontinentalni turizam jedna od bitnih odrednica sveukupnog razvoja turizma u Hrvatskoj te da je kontinentalni dio Hrvatske u tom pogledu bitan.

Dodao je kako su temelj ruralnog turizma seoska domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju mogućnost kroz turizam plasirati svoje proizvode i poljoprivredne proizvode iz svog okruženja.

"Upravo zato podržavamo razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva za koji smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja objekata", istaknuo je ministar.

Podsjetio je da je ruralni turizam jedan od bitnih sastavnica Strategije razvoja turizma do 2020. godine kako i da je pripremljen akcijski plan, a ponudit će odgovore što se to u zakonodavstvu mora mijenjati i u kojem roku.

Za sjednicu Vlade najavio je izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu koje će, kako je kazao, omogućiti bavljenje zdravstvenim turizmom, za što treba donijeti i dva zakona iz sektora zdravstva, koji bi trebali biti donijeti do kraja godine.

Po njegovim riječima, iduće će godine hrvatskom turizmu trebati 12.000 radnika više nego ove, što će se pokušati riješiti kroz bilateralne sporazume sa susjednim zemljama.