Izbornik
Naslovnica Vijesti
Marko Miroslav Bača osvojio zlatnu medalju

Izumio narukvicu koja blokira motor autobusa ako nisu svi putnici na broju

Inovator Marko Miroslav Bača
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Učenik Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača izumio je sustav za kontrolu putnika u izvanrednom prijevozu, odnosno prijevozu djece, starijih osoba, kao i osoba s invaliditetom

Učenik Srednje škole Dugo Selo, Marko Miroslav Bača, bio je među najuspješnijim mladim inovatorima na 68. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2016. u Nürnbergu gdje je za svoj izum narukvice za kontrolu putnika u autobusnom prijevozu osvojio zlatnu medalju.

- To je sustav za kontrolu putnika u izvanrednom prijevozu. Radi na principu narukvica koje reagiraju na ulazak ili izlazak osobe iz autobusa. Svaka promjena bilježi se na sustav i šalje automatski poziv na server tako da podaci uvijek ostanu spremljeni ako se nešto dogodi uređaju. Vozaču onemogućuje pokretanja motora ako mu svi putnici nisu u autobusu i automatski obavještava sve dežurne službe o tome – objašnjava Marko.

Primjerice, policijska uprava, koja dobije dojavu o tome da osoba nije ušla u autobus, kontaktira osobu koja je odgovorna. Izum je prvenstveno namijenjen autobusnom prijevozu djece na izlete pa se tako neće moći dogoditi da neko dijete bude zaboravljeno, kao što se nedavno dogodilo na Interliberu kada su dječaka iz Istre zaboravili u Zagrebu, a izum će, napominje Marko, biti izuzetno koristan za prijevoz starijih osoba, kao i osoba s invaliditetom.

Foto: Marko Miroslav Bača

Otporna narukvica

- Prva verzija narukvice je bila da pišti, ali šofer tada može upaliti autobus i otići dalje - kaže Marko te napominje kako je najvažnija prednost ovog sustava da je sada vozač onemogućen da pokrene autobus.

Sama narukvica, kaže ovaj nadareni srednjoškolac, otporna je na sve, a moguće ju je i locirati na udaljenosti do 100 metara. Osim što se može staviti na ruku, može se i ušiti u neki komad odjeće. Njegov izum sada je u patentnoj prijavi. Naime, nakon što se u Zavodu za intelektualno vlasništvo podnese zahtjev za patent, treba pričekati dvije godine. Ako se u te dvije godine nitko ne žali na izum, ide se u zaštitu patenta. Kad se proizvod patentira u Hrvatskoj, zaštićen je u cijeloj Europi, a patent traje 20 godina.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Prodaja patenta ili samostalni biznis

Bilo je nekoliko upita u Hrvatskoj za njegov izum, ali ipak sve ovisi o europskim fondovima, kaže nam Marko. No, ovaj izum zainteresirao je i Nijemce. Ako patent ne proda, mogao bi ga samostalno prizvoditi i plasirati na tržište. Marku su u realizaciji cijelog projekta dosta pomogli i Grad Dugo Selo, Zagrebačka županija kao i Srednja škola Dugo Selo u kojoj se školuje za računalnog tehničara. Odličan je učenik i za razliku od velikog broja mladih, koji su odlučili otići iz Hrvatske, Marko svoju budućnost vidi ovdje.

- Fakulteti u Hrvatskoj su u redu, nema potrebe ići van studirat. Nakon fakulteta bih volio ostati u Hrvatskoj i tome se iskreno nadam, ali sve ovisi o okolini. Postoji firma koja stoji iza mene, sada je cilj patentirati i patent prodati. Nadamo se da će u Hrvatskoj postojati interes za tako nešto. Ako neće, onda treba preko granice potražiti osobe koje će biti spremne uložiti u moj izum – zaključuje Marko.

Inače, ovo nije prva Markova inovacija, a već je osvajao i brojne nagrade. Sada radi na online naručivanju pacijenata, a s tim izumom bi se mogao predstaviti na sljedećem 45. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi koji se održava od 29.ožujka do 02. travnja 2017.

Treba napomenuti i to da su hrvatski inovatori u konkurenciji više od 700 inovacija iz 28 zemalja svijeta na 68. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2016., koji se održao od 27. do 30. listopada u Nürnbergu, osvojili 8 odličja.  U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore na ovoj uglednoj međunarodnoj smotri inovacija u četiri dana UIH je predstavio 8 hrvatskih inovacija, od kojih su četiri inovacije mladih hrvatskih inovatora.