Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nove natpisne ploče u Vukovaru

Jedan dio grada nalazi se u Srijemu, drugi u Slavoniji, a most je granica

Vukovar most
Foto: Grgur Žučko/Pixsell
Pješački most u središtu Vukovara ima bogatu povijest, a uskoro će biti postavljene i dodatne interpretacijske ploče koje će "ispričati" punu priču o mostu i njegovoj prošlosti

Vukovar je generacijama poznat kao grad u kojem se "susreću" Slavonija i Srijem pri čemu je ta nevidljiva granica rijeka Vuka. Tako se jedan dio grada nalazi u Slavoniji, a drugi u Srijemu. Kako bi to obilježili i iskoristili u turističke svrhe gradske vlasti su na središnjem pješačkom mostu u gradu postavili natpisne ploče "Dobro došli u Srijem" i "Dobro došli u Slavoniju".

- Željeli smo i na ovaj način svima koji posjete Vukovar zaželjeti dobrodošlicu i u Srijem i u Slavoniju. Imamo i po sredini mosta i "graničnu crtu". Svi koji budu prolazili mostom stat će i zaustaviti se da vide o čemu se radi - rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Interpretacijske ploče 'ispričat' će punu priču o mostu i njegovoj prošlosti

Gradska pročelnica za turizam Marina Sekulić podsjetila je kako pješački most u središtu Vukovara ima bogatu povijest te da će uskoro biti postavljene i dodatne interpretacijske ploče koje će "ispričati" punu priču o mostu i njegovoj prošlosti. Na isti način će biti obilježeni još neke gradske znamenitosti poput mjesta koje se uzima kao početak Fruške Gore…

- Svaka od ploča uz natpis sadrži i simbole toga dijela Hrvatske. Tako na ploči dobrodošlice u Srijem se nalaze i simboli vinove loze, grozda i jelena, a na ploči dobrodošlice u Slavoniju simboli žira, lista hrasta i kune. Autor ploča je akademski kipar Slaven Miličević - rekla je Sekulić.

Vukovarske gradske vlasti uvjerene su kako će središnji pješački most vrlo brzo postati još jedna turistička atrakcija u gradu Vukovaru. Uz to treba znati i kako je cijeli posao odrađen za 55.000 kuna.