Izbornik
Naslovnica Vijesti
Edukacija građana

Karlovčane će u mjesnim odborima učiti razvrstavati otpad

Odlagalište smeća Ilovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovački župan Ivan Vučić nezadovoljan je radom države oko Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori jer ministar Slaven Dobrović smatra da je nepotrebno u Karlovačkoj županiji graditi Centar s MBO tehnologijom zbrinjavanja otpada

Kada je u pitanju Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, nezadovoljan sam radom Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša jer čitav projekt, na kojem smo mi u županiji radili deset godina, dovode u pitanje. Mislim da smo tu previše popustili idejama koalicijskog partnera – kazao je karlovački župan Ivan Vučić aludirajući na koaliciju Most – HDZ u prošloj Vladi, te na stav Mostovog ministra Slavena Dobrovića koji smatra da je nepotrebno u Karlovačkoj županiji graditi Centar s MBO tehnologijom zbrinjavanja otpada. Tu vrstu biološko – mehaničkog zbrinjavanja otpada smatra zastarjelom, a planirani dovoz čak 100.000 tona otpada godišnje na Babinu goru predimenzioniranim. Zalaže se za stvaranje manje količine otpada obveznim razvrstavanjem otpada na kućnom pragu.

– Rok za gradnju Centra je 2018., a ovim tempom nećemo ga uspjeti do tada sagraditi i pitanje je onda tko će plaćati kazne. Pa, nismo mi određivali tehnologiju za Babinu goru, već struka. Uputili smo i pismo ministru i premijeru da takav stav ne podržavamo. Naime, nije loša strategija ministra Dobrovića da se čak 90 posto otpada mora razvrstavati na kućnom pragu. Dapače, to je dobra ideja, no tvrdim da je kod nas u ovim uvjetima to neizvedivo – dodao je župan Vučić koji tvrdi da nova vlada taj problem mora riješiti, jer većina centara u Hrvatskoj je na čekanju.

Promjena navika građana

Karlovačka Čistoća pokušava raznim projektima smanjivati količinu otpada koji mora zatrpavati na brdu smeća na Ilovcu. Tim više što nije izgledno kada će županija dobiti novu lokaciju za zbrinjavanje otpada. Stoga su napravili reciklažno dvorište na Ilovcu gdje građani besplatno mogu dovoziti razne vrste otpada koji će onda biti razvrstan i recikliran.

Karlovčane će u mjesnim odborima i gradskim četvrtima učiti i kako pravilno razvrstavati otpad na kućnim pragu, iako osim kompostera, još nemaju druge kante za otpad. Ciklus edukacija provodit će tim čiji su članovi predstavnici dviju tvrtki koje se bave otpadom; Čistoća i Kodos, Centar za gospodarenje otpadom Babina gora.

-Cilj projekta je dovesti do značajnih promjena u percepciji, svijesti i navikama građana na način da ih se motivira, educira, informira, kako bi promijenili navike u smjeru održivog gospodarenja otpadom. Naravno, pratit ćemo i količinu miješanog komunalnog otpada, koji se skuplja po određenim gradskim četvrtima kao rezultat naše edukacije – kazala je Marija Tufeković, direktorica Kodosa.