Izbornik
Naslovnica Vijesti
U znak sjećanja

Kod Đakova otkriven spomenik suživotu Nijemaca i Hrvata

Satnica
Foto: www.satnica-djakovacka.hr
Nijemci su do potkraj Drugog svjetskog rata činili trećinu stanovništva Satnice, a počeli su je napuštati 1944.

U Satnici Đakovačkoj otkriven je spomenik u obliku otvorene knjige, u znak sjećanja na razdoblje kada su ondje živjeli i Nijemci koji su prije Drugog svjetskog rata u tom mjestu, danas općinskom središtu, činili trećinu stanovništva.

 Nijemci su do potkraj Drugog svjetskog rata činili trećinu stanovništva Satnice, a počeli su je napuštati 1944., odnosno 1945. Isprva su odlazili dobrovoljno, a kasnije su protjerivani pred novom, partizanskom vlašću.

 Satnicu Đakovačku i okolno područje Nijemci su počeli naseljavati početkom 19. stoljeća. Tada je to bilo zapušteno poljoprivredno zemljište i vrijedno njemačko stanovništvo na toj je zemlji vidjelo svoju budućnost o čemu su govorili načelnik Općine Satnice Đakovačke Željko Šimić, Nikola Mak u ime Njemačke narodnosne zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba iz Osijeka te savjetnik za kulturu njemačkog Veleposlanstva u Zagrebu Arne Hartig i dr.

Otkrivanje spomenika na mjesnom groblju organizirali su Općina Satnica Đakovačka i Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga podunavskih Švaba u Osijeku. Autor spomen-obilježja je Predrag Rechner.