Izbornik
Naslovnica Vijesti
Izgorjelo 380 hektara površine

Konačno ugašen požar na planini Promina

ugašen požar
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Izgorjelo je ukupno 380 hektara površine, a u prosjeku je svakodnevno na Promini boravilo između 20 i 40 vatrogasaca

Požar koji je još prošle srijede izbio na planini Promina, konačno je u ponedjeljak oko 7,30 sati lokaliziran, a onda u 10 sati i ugašen, doznaje se u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Da je na nepristupačnoj istočnoj padini planine Promina, iznad sela Čenići u općini Biskupija, izbio požar dojava je stigla još prošle srijede oko 17,30 sati. Tijekom iduće noći vatrogasci su obilazili i vizualno nadzirali nepristupačno požarište, a u jutarnjim satima idućeg dana vatru je razbuktala jaka bura pa su na gašenju vatrene linije dužine oko 500 metara angažirani profesionalci iz Javne vatrogasne postrojbe Drniš, DVD-a Drniš i Biskupija te Državne intervencijske postrojbe iz Šibenika.

U pomoć pozvan i kanader

Toga dana u ispomoć je pozvan i jedan kanader koji je nad požarom proveo manje od 10 minuta jer zbog jakih udara bure nije mogao djelovati.

Tijekom noći s četvrtka na petak, vatrogasci su pristupili osiguranju rubnih dijelova te tijekom jutra na intervenciju pozvali nove snage iz javnih vatrogasnih postrojbi Knina, Vodica i Šibenika. U tom trenutku, opožarena je bila površina od 500 puta 1.500 metara. 

Tijekom prošlog petka vatru na Promini gasili su tijekom čitavog dana profesionalci iz Drniša, Šibenika, Knina i Vodica, a pomagali su im i članovi DVD-a Drniš, DIP-a Šibenik, Šumarije Drniš te jedan air tractor. 

U noći s petka na subotu i tijekom Stare godine požar na nepristupačnim dijelovima planine vatrogasci su mogli samo nadgledavati i obilaziti, sve dok u ponedjeljak rano ujutro vatra konačno nije ugašena.

Prvog dana Nove godine izbila tri nova požara

Izgorjelo je ukupno 380 hektara površine, a u prosjeku je svakodnevno na Promini boravilo između 20 i 40 vatrogasaca, doznaje se u vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Tijekom prvoga dana 2017. izbila su na području Šibensko-kninske županije tri nova požara koji su tijekom dana i ugašeni. Gorjelo je na otvorenom prostoru lokaliteta Bulina strana kod Knina, u Podumcima kod Unešića te na brdu Ženskovica u zaleđu Primoštena.