Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kampanja 14 dana

Lokalni izbori: još nepuna četiri dana za kandidiranje

Glasačka kutija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati da sastave i objave sve pravovaljano predložene liste i zbirnu listu za izbor općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika

Nepuna četiri dana preostala su za kandidiranje za skore lokalne izbore, naime, ponoć 4. svibnja, krajnji je rok do kojega u nadležna izborna povjerenstva, njih 576, moraju prispjeti prijedlozi kandidacijskih lista za izbore koji se održavaju u nedjelju, 21. svibnja.

Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati da sastave i objave sve pravovaljano predložene liste i zbirnu listu za izbor općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika. Objavljuju ih u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, internetskim stranicama lokalne jedinice.
Danom objave zbirnih listi počinje izborna kampanja koja će trajati do ponoći, 19. svibnja, dakle 14 dana. Kampanja ne mora početi istodobno u svim jedinicama, njezin početak ovisit će o objavi listi, neke jedinice mogu ih objaviti već 5. svibnja, druge mogu čekati krajnji rok za to, dakle ponoć 6. svibnja.
Već broj jedinica u kojima se bira lokalna vlast upućuje da su skori izbori složen i opsežan posao, potvrđuje to i podatak o broju kandidata s prošlih lokalnih izbora, bilo ih je više od 56 tisuća.