Izbornik
Naslovnica Vijesti
Upola manje trošarine

Mali proizvođači: zakon ne štiti domaću rakiju

Milan Vitas, vlasnik obiteljske tvrtke "Viljamovka Vitas"
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Male destilerije godišnje mogu plasirati 2500 litara rakije uz 11 kuna trošarine, no neki tvrde da količinu treba udvostručiti

Dvosjekli mač – tako mali slavonski proizvođači rakije komentiraju novi Zakon o trošarinama koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine i koji bi, prema zakonodavcu, nižim nametima trebao zaustaviti trend napuštanja višestoljetne tradicionalne proizvodnje rakije. Naime, u Hrvatskoj je uveden institut malih destilerija koje godišnje za komercijalnu svrhu mogu proizvesti 10 hektolitara čistog alkohola, odnosno na tržište mogu plasirati 2500 litara rakije.

Zakon me limitira

Takvi proizvođači plaćat će trošarinu od 11 kuna, upola manju nego prije, pa će i maloprodajna cijena njihova proizvoda biti niža. Vlasnik male obiteljske tvrtke “Viljamovka Vitas” iz Trnjana kod Slavonskog Broda Milan Vitas godišnje proizvede oko 5000 litara rakije, ali prodaje je tek nakon što odleži i dobije na kvaliteti, tako da je lani u prodaju pustio oko 2300 litara tog jakog alkoholnog pića.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Ja se po trenutnoj proizvodnji uklapam u rang malih destilerija, ali problem je što sam planirao barem dvostruko povećanje posla. Sada ispada kako je pametnije ostati na dosadašnjim kapacitetima i plaćati manju trošarinu, ali i zarađivati manje. Nije mi jasan zakon koji te limitira i govori ti da se ne možeš razvijati jer ćeš, u protivnom, imati nepovoljnije uvjete – kaže Vitas. Prema njegovim riječima, limit za male proizvođače rakije upola je manji od njegovih očekivanja i trebalo bi ga podignuti na 5000 litara godišnje, što se može usporediti s proizvodnjom 15 do 17 tisuća litara vina. Ipak, drži kako put kojim je krenula porezna reforma u cjelini gledano nije loš, jer se stanje koje je vladalo svega nekoliko mjeseci prije može opisati samo jednom riječju – katastrofa. – U svim dosadašnjim raspravama o trošarinama mi nismo imali priliku vidjeti nikakvu svjetlost na kraju tunela. Možda će se za godinu ili dvije netko sjetiti kako ne bi bilo loše revidirati postojeći limit i povećati ga za nekih dvije tisuće litara – ističe Vitas i s ponosom dodaje kako je krajem prošle i godine uspio izvesti prvih stotinjak litara svoje viljamovke na njemačko tržište.

Ne štiti se domaće voće

Iz Udruge voćara Požeško-slavonske županije “Požeški šljivari”, pak, upozoravaju kako se pri donošenju novog zakona nije vodilo računa o najmanjim proizvođačima, koji rakiju peku u malim kotlovima i čija se godišnja proizvodnja mjeri u desecima litara, a takvih je najviše. U ovoj udruzi drže kako će institut malih destilerija možda postati zanimljiv u budućnosti, ali danas od njega nemaju koristi, jer jednostavno ne posjeduju kotlove od tisuću litara.

– Više bi nam značila zaštita u smislu smanjenja trošarine na hrvatski proizvod, odnosno sirovinu poput šljive, kruške ili jabuke. Nedopustivo je da domaći voćari budu u istom košu s onima koji uvoze šljivu ili rakiju peku od otpada iz hladnjača – kaže predsjednik udruge Robert Krnčević.